Νταής ο Τσαβούσογλου: Ό,τι δεν πέτυχε ο διάλογος, το πέτυχαν τα πλοία με τη σημαία της Τουρκίας!

Θανάσης Αργυράκης 30-12-2020 20:48 Τελευταία ενημέρωση: 30-12-2020 21:01
Νταής ο Τσαβούσογλου: Ό,τι δεν πέτυχε ο διάλογος, το πέτυχαν τα πλοία με τη σημαία της Τουρκίας!
Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας εκτίμησε ότι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ κατέληξε σε ορθολογικά συμπεράσματα

Περισσότερο σε ρόλο... νταή και όχι διπλωμάτη, εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κάνοντας τον ετήσιο απολογισμό της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

«Όταν οι εκκλήσεις μας για διάλογο στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε, «απέτυχαν να δώσουν αποτελέσματα, κυματίσαμε τη σημαία με τα πλοία μας, Oruç Reis, Barbaros, και Yavuz».

Δηλαδή, τα ερευνητικά πλοία και το πλωτό γεωτρύπανο, που, συνοδευόμενα από τον τουρκικό πολεμικό στόλο, παραβίαζαν -και εξακολουθούν να το κάνουν στην Κύπρο- το διεθνές Δίκαιο, την υφαλοκρηπίδα, την ΑΟΖ, ακόμα και τα χωρικά ύδατα.

Συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος, ούτε λίγο ούτε πολύ, παραδέχτηκε πως ό,τι έκανε η Τουρκία δεν αποτελούσε παρά μια ανοικτή επίδειξη δύναμης, η οποία, βεβαίως, δεν έχει λάβει την κατάλληλη απάντηση. Ειδικά, από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ως εκ τούτου, και οι εκφράσεις ικανοποίησής του ότι στην «πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής η ΕΕ κατέληξε σε ορθολογικό συμπέρασμα, παρά τις πολύ επίμονες προσπάθειες ορισμένων χωρών, όσο λίγες κι αν ήταν».

Κατά τον ίδιον, «επικράτησαν απόψεις χωρών που κατανοούν τη σημασία των σχέσεων με την Τουρκία και προτιμούν τον διάλογο έναντι της κλιμάκωσης της έντασης».

Όσον αφορά, ωστόσο, τις αμερικανικές κυρώσεις, δεν μπόρεσε να κρύψει τη μεγάλη ενόχληση της Άγκυρας, αφού εμμέσως πλην σαφέστατα, αναγνώρισε ότι κατάφεραν ένα πολιτικό πλήγμα στην Τουρκία.

«Δεν έχει σημασία -είπε- αν οι κυρώσεις CAATSA από τις ΗΠΑ είναι ήπιες ή αυστηρές. Πρόκειται για μία πολιτικά λανθασμένη απόφαση και αποτελεί επίθεση στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας».

Συνεχίζοντας στο ίδιο αλαζονικό στυλ, ανέφερε πως η Τουρκία κατέστησε σαφές «όχι μόνον στην ΕΕ, αλλά και στις παράκτιες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, και σε όλους, ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς εμάς. Τόσο οι φίλοι όσο και οι εχθροί είδαν τι μπορούμε να κάνουμε», είπε.

Και πρόσθεσε: «Συνεπώς, συνεχίζουμε το έργο μας με την ΕΕ για την πολυμερή διάσκεψη που προτάθηκε από τον πρόεδρό μας». Ως γνωστόν, η πρόταση Ερντογάν για σύγκληση Διάσκεψης των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου έχει υϊοθετηθεί από την ΕΕ.

Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, μάλιστα, εξουσιοδοτήθηκε ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορελ, να διερευνήσει τις πιθανότητες πραγματοποίησής της και τον σχεδιασμό της.

Η ελληνική πλευρά, αν και από θέση αρχής δηλώνει υπέρ της διοργάνωσης, προς το παρόν είναι επιφυλακτική. Να σημειωθεί πως η Τουρκία, εκτός των άλλων, ζητάει να μετάσχουν στη Διάσκεψη και τα κατεχόμενα.

Η υπεροψία και αλαζονεία της τουρκικής πλευράς, ωστόσο, δεν περιορίζεται στις προηγούμενες αναφορές Τσαβούσογλου. Ο ίδιος έφτασε στο σημείο να περιγράψει τη διπλωματία και την πολιτική των κανονιοφόρων ουσιαστικά ως συγκοινωνούντα δοχεία.

«Όπως πάντα -είπε- η διπλωματία ήταν η προτεραιότητά μας το 2020. Όπου, όμως, η διπλωματία εμποδίστηκε, η Τουρκία κατέβηκε επί του πεδίου», ανέφερε, παραπέμποντας μάλιστα στις στρατιωτικές περιπέτειες, εισβολές και κατοχή εδαφών, που εμπλέκεται η Τουρκία.

Ειδικότερα, όπως είπε, «παρά την πανδημία, γίναμε σημαντικό μέρος του παιχνιδιού (!) στη Συρία, τη Λιβύη, την Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο, το Άνω Καραμπάχ». Δηλαδή, σε χώρες και περιοχές, όπου εμπλέκεται στρατιωτικά η Τουρκία ή τις έχει καταλάβει, όπως στη Συρία.

Έτσι, η Τουρκία, κατά την άποψή του, αποκόμισε «πολύ σημαντικά κέρδη». Κι' αυτό, όπως είπε χαρακτηριστικά, διότι «εμείς φτιάξαμε το παιχνίδι και χαλάσαμε το παιχνίδι» των άλλων.

Όσον αφορά την χειροτέρευση των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας, κατά τη μόνιμη επωδό της Άγκυρας, επέρριψε την ευθύνη στην Ελλάδα, την Κύπρο, και, βέβαια, στη Γαλλία.

«Είχαμε σκαμπανεβάσματα στις σχέσεις μας με την ΕΕ. Όμως το 2020 αποδείχθηκε ένα έτος γεμάτο εντάσεις, εξαιτίας της Ελλάδας και της ελληνικής Νότιας Κύπρου, και αργότερα της Γαλλίας, που ήγειραν το ζήτημα των διμερών μας διαφορών ενώπιον της ΕΕ».

Τέλος, ανέφερε πως η Τουρκία «θα εργαστεί για να διασφαλιστεί ότι οι σχέσεις μας θα προχωρήσουν με πιο θετικό τρόπο το επόμενο έτος. Αναμένουμε να είναι έτοιμη και η ΕΕ. Ο πρόεδρός μας, εξάλλου, δηλώνει πως "το μέλλον μας βρίσκεται στην Ευρώπη"», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo