«Ανάσα» για την χειμαζόμενη τουρκική οικονομία η Εμπορική Συμφωνία Βρετανίας-Τουρκίας

Θανάσης Αργυράκης 30-12-2020 17:21
«Ανάσα» για την χειμαζόμενη τουρκική οικονομία η Εμπορική Συμφωνία Βρετανίας-Τουρκίας
Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία της Βρετανίας μετά και την τυπική αποχώρησή της από την ΕΕ

Ανάσα στην τουρκική λίρα, η οποία πλήττεται βαριά εδώ και μήνες, έδωσε κατ' αρχήν η συμφωνία ανάπτυξης του εμπορίου ανάμεσα στη Βρετανία και την Τουρκία. Ήδη, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, Guardian, η τουρκική λίρα σημειώσει άνοδο.

Είναι η πρώτη εμπορική συμφωνία της Βρετανίας μετά και την τυπική αποχώρησή της από την ΕΕ. Κάτι που εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τους δεσμούς των δύο χωρών στα δύο άκρα της Ευρώπης, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ίδια εφημερίδα.

Ιστορικοί δεσμοί

Βέβαια, οι σχέσεις Λονδίνου - Άγκυρας ουδέποτε έπαψαν να είναι ιδιαίτερα στενές, σε πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο.

Τώρα, όμως, ως δύο χώρες οι οποίες είναι μέλη του ΝΑΤΟ και διαθέτουν από τους σημαντικότερους στρατούς στον Οργανισμό, με την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, εκτιμάται ότι θα επιδιώξουν να συσφίξουν περαιτέρω τις σχέσεις τους.

Να σημειωθεί ότι, ιστορικά, ήταν το Λονδίνο που θεωρείται ότι έβαλε την Τουρκία από την πίσω πόρτα στις κυπριακές υποθέσεις. Κάτι που στην πορεία άνοιξε το δρόμο για τον «Αττίλα», το 1974.

Ακόμα και σήμερα, ισχυροί βρετανικοί κύκλοι εξακολουθούν να στηρίζουν αρκετές από τις τουρκικές θέσεις όσον αφορά το Κυπριακό.

Κάτι που φάνηκε και στην τελευταία διεθνή Διάσκεψη για το Κυπριακό, στο ελβετικό θέρετρο, Κρανς Μοντανά, το καλοκαίρι του 2017, οπότε ο ειδικός απεσταλμένος του Λονδίνου για την Κύπρο, Τζόναθαν Άλεν, επανειλημμένως φέρεται να «έβαλε πλάτες» στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Από την πίσω πόρτα

Ακόμα και πριν το Brexit, όμως, το Λονδίνο φέρεται να είχε έλθει σε προχωρημένες συνεννοήσεις με την Άγκυρα, προκειμένου οι δύο χώρες, ως μέλη του ΝΑΤΟ, και κράτη που θα έχουν μια ειδική σχέση με την ΕΕ, να διαπραγματευτούν από κοινού με τις Βρυξέλλες την είσοδό τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

Έντονη ήταν η φημολογία, μάλιστα, σύμφωνα με την οποία τα δύο κράτη θα επιδιώξουν τη συμμετοχή τους ακόμα και στους τομείς καινοτομίας, έρευνας και ανάπτυξης οπλικών συστημάτων.

Να σημειωθεί πως, κατά καιρούς, Λονδίνο και Άγκυρα σπεύδουν να διαφημίσουν τη συνεργασία τους ή τα μελλοντικά σχέδιά τους στον τομέα των οπλικών συστημάτων.

Είναι γνωστό ότι η Τουρκία είναι ένας από τους καλύτερους «πελάτες» της Βρετανίας στον τομέα των εξοπλισμών. Μάλιστα, σημαντικά τμήματα του τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, Bayraktar, είναι βρετανικά.

Επίσης, τόσο η βρετανική όσο και η τουρκική πλευρές διαφημίζουν ενδεχόμενα σχέδιά τους ακόμα και για συμπαραγωγή αεροσκάφους 5ης γενιάς.

Τώρα, η εμπορική συμφωνία των δύο χωρών που βρίσκονται στα δύο άκρα της Ευρώπης, όπως αναφέρει ο βρετανικός Τύπος, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι οι στόχοι τους δεν περιορίζονται απλά στην περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών συναλλαγών τους, αλλά ότι οι φιλοδοξίες τους μπορούν να πάρουν διαστάσεις «στρατηγικής συμμαχίας».

Κάτι, πάντως, που σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Τζο Μπάϊντεν, και τις σχέσεις που θα διαμορφώσουν Ουάσιγκτον και Λονδίνο υπό τις νέες συγκυρίες.

Μεγάλα κέρδη

Σύμφωνα με τον Guardian, η συμφωνία (continuity agreement) η οποία υπεγράφη από τους υπουργούς Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) και της Τουρκίας, την Τρίτη, σε τηλεδιάσκεψη, θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, και διασφαλίζει ότι το υπάρχον εμπόριο αγαθών δεν θα επηρεαστεί όταν η Βρετανία αποχωρήσει επισήμως από την ΕΕ στο τέλος του έτους.

Οι εμπορικές συναλλαγές ΗΒ - Τουρκίας ανήλθαν σε 18,6 δις. λίρες το 2019. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Τουρκίας, κυρίως για πολύτιμα μέταλλα, οχήματα, υφάσματα και ηλεκτρικό εξοπλισμό.

«Η συμφωνία διασφαλίζει τις επιχειρήσεις και χιλιάδες θέσεις εργασίας στις μεταποιητικές βιομηχανίες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, την αυτοκινητοβιομηχανία και τη χαλυβουργία», δήλωσε η Βρετανίδα υπουργός Διεθνούς Εμπορίου, Liz Truss.

Και πρόσθεσε: «Ανοίγει το δρόμο για μια νέα, πιο φιλόδοξη συμφωνία με την Τουρκία στο εγγύς μέλλον, ενώ αποτελεί μέρος του σχεδίου μας να θέσουμε το Ηνωμένο Βασίλειο στο επίκεντρο ενός πλέγματος νέων συμφωνιών με δυναμικές οικονομίες».

Η υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας, Ruhsar Pekcan, χαρακτήρισε τη συμφωνία ορόσημο στις σχέσεις ΗΒ - Τουρκίας.

«Χωρίς συμφωνία, περίπου το 75% των τουρκικών εξαγωγών στο Ηνωμένο Βασίλειο θα υπόκειντο σε δασμούς, προκαλώντας την απώλεια περίπου 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων (1,78 δισ. λιρών). αυτός ο κίνδυνος έχει πλέον απομακρυνθεί», είπε.

Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Διεθνούς Εμπορίου, η νέα συμφωνία θα διασφαλίσει τους υφιστάμενους προτιμησιακούς δασμούς για 7.600 επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου που εξάγουν μηχανήματα, σίδηρο και χάλυβα στην Τουρκία και θα προστατεύσει τις αλυσίδες εφοδιασμού αυτοκινήτων και βιομηχανικών προϊόντων.

Επέκταση

Η συμφωνία, όπως αναφέρει ο Guardian, δεσμεύει τις δύο χώρες σε συζητήσεις με στόχο την διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της, ώστε να συμπεριλάβει τους τομείς των υπηρεσιών και της γεωργίας εντός των επόμενων δύο ετών.

Θα τεθεί σε ισχύ από τον επόμενο μήνα, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για την επικύρωσή της από κανένα από τα κοινοβούλια των δύο χωρών πριν από το τέλος του έτους.

Η συμφωνία με την Τουρκία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που διαπραγματεύτηκε το Ηνωμένο Βασίλειο μετά τις συμφωνίες με την Ιαπωνία, τον Καναδά, την Ελβετία και τη Νορβηγία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo