Η φανέλα με το γκρι

Βίκυ Ψυχογιού 29-12-2020 22:14
Η φανέλα με το γκρι
Λόγω του φαινομένου της φανέλας, διαπίστωσα πως είναι πραγματικά εντυπωσιακό το ποσοστό των συμπολιτών μας που γνωρίζουν από λευκαντικά με μπλε, πράσινους και κόκκινους κόκκους

Πολλές φορές αναρωτιέμαι τι μπορεί να κρύβεται πίσω από μια φανέλα.
Ποιο είναι το συμβολικό της νόημα και πώς αυτονόητα μεγεθύνει τη δύναμη που ασκεί;

Η φανέλα, για παράδειγμα, που φορούσε ο Ντιέγκο Μαραντόνα, όταν έβαλε το διαβόητο γκολ με το χέρι στο Μουντιάλ του 1986 στο Μεξικό, μπορεί να πουληθεί ακόμα και δύο εκατομμύρια δολάρια, μετά το θάνατο του Αργεντινού παίκτη, σύμφωνα με την άποψη Αμερικανού ειδικού σε θέματα αθλητικών αναμνηστικών.
(Μαραντόνα ήταν αυτός! Είναι δυνατόν να αλλάξει ανθρώπινο πρότυπο της παντοδυναμίας του 20ού αιώνα;)

Θα μπορούσα να καταγράψω, ενδεχομένως από τάση να εστιάζω στην ανώτερη κλίμακα του φάσματος της ευφυΐας, δεκάδες παραδείγματα που καταδεικνύουν τη ροπή μας προς το ιδεώδες της φανέλας. Τη φανέλα με το νούμερο 7, με το 8, με το 9, με το 10... Την τιμή του αγωνίζεσθαι με τη φανέλα του Κάτω Μαχαλά, τη φανέλα της Άνω Κρύας Βρύσης, της Πάνω σε Ψηλή Ραχούλα... κ.ο.κ.

Επειδή λοιπόν το φαινόμενο της αξίας μιας φανέλας εγείρει πολλά και ενδιαφέροντα ερωτήματα, θα μπορούσα επίσης να συλλέξω εκατοντάδες στοιχεία ικανά να καταδείξουν το σπάνιο χάρισμα ή/και μηχανισμό που διαθέτει ώστε να διασπείρεται με ταχύτητες μεγαλύτερες από αυτές της διασποράς του νέου μεταλλαγμένου ιού.

Αντί γι' αυτό όμως, αποφάσισα να επικεντρωθώ στο πνευματικό οίδημα που προκαλεί η διασπορά του ιού της φανέλας και στο δογματικό σύνδρομο της καλής νοικοκυράς που είναι ικανός να προκαλέσει.

Μόνον έτσι, μπορώ να κατανοήσω τη σοβαρότητα της κατάστασης και την τρομακτική πραγματικότητα μιας ασθένειας που δοκιμάζει τα όρια της κοινωνίας και μάς λέει «ανοίξτε το στόμα σας και πείτε ό,τι σάς κατεβάσει η κούτρα σας».

Μιας κοινωνίας που απέκτησε ξαφνικά το χάρισμα της αισθητικής και της νοικοκυροσύνης και απώλεσε την αίσθηση της ηθικής, της λογικής και, ίσως, και της αναγνώρισης ικανοτήτων λίγο διαφορετικών από αυτήν του "ποζάρω, φιλτράρω, ποστάρω... ουάου!".

Λόγω του φαινομένου της φανέλας, λοιπόν, διαπίστωσα πως είναι πραγματικά εντυπωσιακό το ποσοστό των συμπολιτών μας που γνωρίζουν από λευκαντικά με μπλε, πράσινους και κόκκινους κόκκους. (Πώς να εξηγήσω άλλωστε τις αναρίθμητες υποδείξεις προς την κα Τσιόδρα για ρούχα αστραφτερά και μπαμπακάτα;)
Αξιοσημείωτο είναι επίσης το υψηλό ποσοστό των γυναικών που είναι υπέρμαχοι της ισότητας των δύο φύλων και θεωρούν ως ύψιστο καθήκον της συζύγου την αποκλειστική ενασχόλησή της με τη σωβρακοφανέλα.
Αυτό που αξίζει όμως να αναφερθεί περισσότερο είναι η αδιαμφισβήτητη κατάρτιση του μέσου Έλληνα σε τιμές και προσφορές σε παζάρια, ζωοπανήγυρεις και λαϊκές αγορές. Κανένα άλλο σύνολο μετρήσιμων στοιχείων δεν παρέχει τόσο εντυπωσιακές αποδείξεις για την δύναμη της προσφοράς και της ζήτησης όσο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σήμερα, για παράδειγμα, έμαθα πως στο πανηγύρι του Άγιου Μάμα επωλήθησαν μια φανέλα και δυο σώβρακα αντί τριών ευρώ. ('Οσοι αγοράσατε βρακί από τη λαϊκή της γειτονιάς σας, μπορείτε να κλάψετε ελεύθερα.)

Συνεπώς, ένας απλός παρατηρητής, μπορεί να ανακαλύψει πολύτιμα στοιχεία που θα κάνουν τη ζωή του πιο οικονομική, αλλά κυρίως πιο ενδιαφέρουσα αν εξετάσει εν τάχει είτε πολύ μεγάλα σύνολα απόψεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είτε τη νοοτροπία μικρότερων ομάδων ατόμων στο περιβάλλον του.
Αυτό που θα διαπιστώσει όμως, αν φιλτάρει λίγο παραπάνω τον καταιγισμό πληροφορίας και σχολίων που θα δεχτεί, είναι ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να συλλάβει και να κατανοήσει αναίτιες επιθετικές ή ειρωνικές συμπεριφορές και, ενστικτωδώς, θα ανησυχήσει και με την εκτροπή του ιού της φανέλας.

Δεν είναι τυχαίο πως ο φόβος για κάθε ιό είναι η διασπορά του και  το «κλειδί» για την αντιμετώπισή του είναι η ορθή αντίληψη των πραγμάτων.
Σημασία έχει να ξέρουμε τι νόημα έχουν για τη ζωή μας φανέλες που δεν φοράμε καν εμείς.

- Η φανέλα του καθηγητή ήταν γκρι, για να μη διαγράφεται κάτω από το πουκάμισο...
- Η φανέλα του καθηγητή ήταν γαριασμένη...
..Κι ο πολιτισμός μας παλεύει εναντίον σκοτεινών δυνάμεων της λεύκανσης.  

Εξάλλου είναι καλύτερο κάποιος να φορά ξεχειλωμένη φανέλα, από το να διαθέτει ξεχειλωμένη ηθική...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo