Αμφισβητείται η εκλογή του Γ. Ρούσκα ως νέου προέδρου του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου

13 Ιουνίου 2018 - 17:30

Ο βασικός αντίπαλός του, Κωνσταντίνος Βλαχάκης, προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών

Σε αμφισβήτηση τίθενται τα αποτελέσματα των πρόσφατων αρχαιρεσιών στο Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, κατά τις οποίες αναδείχθηκε εκ νέου πρόεδρος, αν και με οριακή πλειοψηφία, ο Γεώργιος Ρούσκας. Και αυτό διότι, ο βασικός αντίπαλος του νεοεκλεγέντος προέδρου, Κωνσταντίνος Βλαχάκης, προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών και ζητάει να ακυρωθεί η απόφαση της εφορευτικής επιτροπής με την οποία ανακηρύχθηκε πρόεδρος ο κ. Ρούσκας. Επίσης, με την προσφυγή του ζητεί να διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στο Συμβολαιογραφικό Σύλλογο.

Όπως επισημαίνει ο κ. Βλαχάκης, αντισυνταγματικά και παράνομα η εφορευτική επιτροπή δεν προσμέτρησε στα έγκυρα ψηφοδέλτια τα 130 λευκά, με αποτέλεσμα τα 516 ψηφοδέλτια που έλαβε ο κ. Ρούσκας να είναι λιγότερα από τις μισές συν μία των εγκύρων ψήφων, που προβλέπει το Π.Δ. 36/1999 για την εκλογή πρόεδρου.

Ο βασικός αντίπαλος του κ. Ρούσκα αναφέρει ακόμη πως η εφορευτική επιτροπή όφειλε να τηρήσει πιστά τη νομοθεσία και ειδικά το άρθρο 9 του Π.Δ. 36/1999, που αναφέρει ότι «εάν στις αρχαιρεσίες δεν επιτευχθεί η εκλογή προέδρου, επειδή κανένας από τους υποψηφίους δεν συγκέντρωσε το μισό συν ένα των εγκύρων ψηφοδελτίων, η εκλογή για ανάδειξη προέδρου επαναλαμβάνεται την επόμενη ή μεθεπόμενη Κυριακή…. Και κατά την επαναληπτική εκλογή εκλέγεται εκείνος που έχει πάρει τις περισσότερες ψήφους».

Επιπλέον, στην προσφυγή του ο κ. Βλαχάκης επικαλείται την ιστορική υπ΄ αριθμ. 12/2015 απόφαση του Εκλογοδικείου, με την οποία είχε κριθεί πως αναγκαίο περιεχόμενο «των εγκύρων ψηφοδελτίων είναι ο συνυπολογισμός του συνόλου αυτών, θετικών και λευκών, για τη διεξαγωγή του εκλογικού μέτρου ως ελάχιστης έννομης από το Σύνταγμα συνέπειας κάθε έγκυρης ψήφου».

Να σημειωθεί πως στις πρόσφατες αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου στον Συμβολαιογραφικό Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου ψήφισαν συνολικά 1.161 συμβολαιογράφοι από τους περίπου 1.400. Εκ των 1.161 ψηφοδελτίων, τα έγκυρα ανήλθαν στα 1.007, ενώ τα λευκά ανήλθαν στα 130 και τα άκυρα στα 24.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ενωτική Παρέμβαση Συμβολαιογράφων», Γ. Ρούσκας, έλαβε 516 ψήφους και ο Κων. Βλαχάκης, ο οποίος κατήλθε στις εκλογές ως ανεξάρτητος, έλαβε 491 ψήφους.

Στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου εξελέγησαν οι Ελένη Κοντογιώργου, Ευτυχία Καραστάθη, Θεόδωρος Χαλκίδης, Θανάσης Δράγιος, Νικόλαος Παπαθέου, και ο Μηνάς Σεφεριάδης από το ψηφοδέλτιο του επανεκλεγέντος προέδρου και από τη μειοψηφία (συνδυασμός «Πνοή Ανανέωση») οι Ευαγγελία Χριστοπούλου - Σταμέλου, Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος, Χριστίνα Μάνδρου, Αλεξάνδρα Αλεξοπούλου, Ελένη Τσερτσιγιάννη και Αργυρώ Σεργάκη - Παπαδογιάννη.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ