Υπό έλεγχο η καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων – Σώθηκε η δομή του κτιρίου

15 Απριλίου 2019 - 20:50

Ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν δεσμεύθηκε να αναστηλώσει τον εμβληματικό καθεδρικό ναό

Οι πυροσβέστες κατόρθωσαν να σώσουν τη βασική πέτρινη δομή της Παναγίας των Παρισίων, του μνημειώδους γοτθικού κτίσματος ηλικίας 850 ετών, συμπεριλαμβανομένων των δύο πύργων της, αλλά η οροφή κατέρρευσε.

Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο σχεδόν εννέα ώρες μετά το ξέσπασμά της. Ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε σοβαρά στην προσπάθεια κατά σβεσής της.

Τα αίτια παραμένουν ασαφή, αλλά Γάλλοι αξιωματούχοι λένε πως συνδέονται με εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η εισαγγελία του Παρισιού δήλωσε ότι μέχρι στιγμής τουλάχιστον η υπόθεση που έχει συγκλονίσει όλο τον πλανήτη, διερευνάται ως ατύχημα. 

Η μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας. 

Χθες το βράδυ εκπρόσωπος του καθεδρικού ναού ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι καιγόταν όλος ο ξύλινος σκελετός του κτιρίου. 

«Όλα καταρρέουν», δήλωσε αξιωματικός της αστυνομίας που βρισκόταν στο σημείο, την ώρα που η στέγη φλεγόταν ακόμη. 

Εκκενώθηκε το Ιλ ντε λα Σιτέ, η νησίδα στον ποταμό Σηκουάνα όπου βρίσκεται η Παναγία των Παρισίων.

Στην περιοχή έσπευσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έγραψε στο Twitter: «Η Παναγία των Παρισίων στις φλόγες. Έντονη συγκίνηση για ολόκληρο το έθνος. Οι σκέψεις προς όλους τους καθολικούς και προς όλους τους Γάλλους. Όπως όλοι οι συμπατριώτες μας, εκφράζω τη λύπη μου που βλέπω να καίγεται αυτό το κομμάτι όλων μας».

 

Οι φλόγες έφτασαν μέχρι τη στέγη του καθεδρικού, όπου υπήρχαν σκαλωσιές λόγω των εργασιών συντήρησης που ήταν σε εξέλιξη, και πολύ γρήγορα επεκτάθηκαν στο βέλος της εκκλησίας. 

 

 

Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 19.50 (ώρα Ελλάδας) και ενδεχομένως συνδέεται με τις εργασίες συντήρησης που γίνονταν στο κτίριο. Το τηλεοπτικό κανάλι France 2 μετέδωσε ότι η αστυνομία την θεωρεί «ατύχημα». Λόγω των εργασιών ανακαίνισης στην εκκλησία την περασμένη εβδομάδα απομακρύνθηκαν από τον χώρο τα ορειχάλκινα αγάλματα.  

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ακύρωσε το προγραμματισμένο για χθες διάγγελμά του προς το Έθνος, λόγω της «τρομαχτικής πυρκαγιάς» που μαίνεται στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, έγινε γνωστό από αξιωματούχο του Ελιζέ. 

Σχετικά με την «Παναγία των Παρισίων»

Η Παναγία των Παρισίων, γνωστή και ως Νοτρ Νταμ ντε Παρί ή απλούστερα Νοτρ Νταμ, είναι ο μητροπολιτικός Ρωμαιοκαθολικός ναός της πόλης του Παρισιού και αποτελεί ένα από τα πλέον θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία του λεγόμενου οξυκόρυφου ή γοτθικού ρυθμού. Βρίσκεται στη νησίδα Σιτε ιλ ντε λα Σιτέ του ποταμού Σηκουάνα , στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Η κατασκευή του άρχισε το 1163 και τον θεμέλιο λίθο έθεσε ο Πάπας Αλέξανδρος Γ΄ και ο Βασιλεύς Λουδοβίκος Ζ΄ της Γαλλίας. Ο Ναός αποπερατώθηκε περί τα μέσα του 13ου αιώνα. Το 1699 υπέστη ακρωτηριάσεις, με το δικαιολογητικό της επισκευής του. Τα πλέον άξια ιδιαίτερης προσοχής σημεία, που προκαλούν το θαυμασμό της αρχιτεκτονικής του ναού, είναι η υπέροχη πύλη με τον υπεράνω αυτής τεράστιο ρόδακα και τις δύο εκατέρωθεν αυτής πύλες, τα περίφημα γλυπτά, τα δύο κωδωνοστάσια ύψους 68 μ. καθώς και ο εσωτερικός διάκοσμος με τα έξοχης υαλογραφικής τέχνης (βιτρώ) παράθυρα.

Στις 2 Δεκεμβρίου 1804 στο Ναό αυτό στέφθηκε Αυτοκράτορας ο Ναπολέων Α΄ Βοναπάρτης.

Με κέντρο δράσης το ναό αυτόν συνέγραψε ο Βικτόρ Ουγκώ το γνωστό κλασσικό πλέον μυθιστόρημα με το τίτλο Παναγία των Παρισίων.  

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ