Πολυετής ποινή κάθειρξης σε βιαστή ασυνόδευτου προσφυγόπουλου – «Συνέλαβαν το θύμα» καταγγέλλει η ΑΡΣΙΣ

18 Μαρτίου 2019 - 17:33

Με ανακοίνωσή της η Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων υπογραμμίζει τα τεράστια ελλείμματα που υπάρχουν στο χώρο της παιδικής προστασίας και την παραβίαση των οριζόμενων ουσιαστικών και διαδικαστικών εγγυήσεων για παιδιά – θύματα βιασμού.

Με σημερινό δελτίο Τύπου της η ΑΡΣΙΣ (Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων), αποκαλύπτει ότι πρόσφατα συνέδραμε νομικά ασυνόδευτο ανήλικο πρόσφυγα, που υπήρξε θύμα βιασμού, σε δίκη που έγινε ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου. Το δικαστήριο καταδίκασε τον δράστη σε πολυετή ποινή

Ωστόσο η οργάνωση καταγγέλλει πως «το θύμα ως ασυνόδευτος ανήλικος δεν είχε τύχει κανενός εντοπισμού και δεν είχε υποβληθεί στις διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης».

Μάλιστα εντοπίστηκε από μέλη της οργάνωσης σε απαράδεκτες για συνθήκες, σε χώρο κράτησης, πολύ λίγες ημέρες μετά το συμβάν, κατόπιν της καταγγελίας από τον ίδιο του περιστατικού κακοποίησής του στις αστυνομικές αρχές.

«Αντί ο ασυνόδευτος ανήλικος – θύμα βιασμού, ως ιδιαίτερα ευάλωτη περίπτωση, να υποβληθεί σε διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης και οι αρμόδιες αρχές να μεριμνήσουν για την παροχή ιδιαίτερης φροντίδας, με τη διενέργεια του απαιτούμενου ιατρικού ελέγχου, της παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, της παραπομπής του στον αρμόδιο φορέα κοινωνικής στήριξης ή προστασίας και να μεταφερθεί σε εξειδικευμένες υπηρεσίες για την απαραίτητη υποστήριξη και θεραπεία των τραυμάτων του, το ανήλικο θύμα βιασμού συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση», αναφέρει, συγκεκριμένα η ΑΡΣΙΣ.

Και συνεχίζει: «Χωρίς να έχει δεχθεί καμία ιατρική φροντίδα και χωρίς να έχει οδηγηθεί, ως όφειλε, σε κατάλληλο νοσηλευτικό ίδρυμα προκειμένου να διενεργηθούν οι απαιτούμενες ιατρικές εξετάσεις και να νοσηλευθεί σύμφωνα με τις οδηγίες του αρμόδιου δημόσιου φορέα σε περιπτώσεις βιασμού, ένα ανήλικο θύμα βιασμού τοποθετήθηκε σε ένα χώρο κράτησης αμέσως μετά από ένα φριχτό για το ίδιο συμβάν. Για τον ασυνόδευτο αυτό ανήλικο δεν ορίστηκε, όπως προβλέπεται, επίτροπος προκειμένου να τον συνδράμει στις αυξημένες ανάγκες του». 

Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει τα τεράστια ελλείμματα που υπάρχουν στο χώρο της παιδικής προστασίας. Ελλείμματα που δυστυχώς επιτείνονται από τις πρακτικές των οργάνων της Πολιτείας και αποδεικνύουν τουλάχιστον έλλειψη ενδιαφέροντος, τήρησης υποχρεώσεων και καθήκοντος στην εφαρμογή των διατάξεων που ρυθμίζουν την παροχή ιδιαίτερης μέριμνας σε εξαιρετικά σοβαρές περιπτώσεις, πλημμέλειες και παραβίαση των οριζόμενων ουσιαστικών και διαδικαστικών εγγυήσεων για παιδιά – θύματα βιασμού.

Την ίδια στιγμή, από την υπόθεση αυτή, προκύπτει η μεγάλη αναγκαιότητα της παρουσίας των φορέων και των επαγγελματιών στο χώρο της παιδικής προστασίας, να συνδράμουν στην καταγγελία και να έχουν ενεργή συμμετοχή, να διεκδικούν δικαιοσύνη για τα θύματα, την εφαρμογή του νομικού και θεσμικού πλαισίου, και υπηρεσίες ποιοτικές και ανάλογες των αναγκών και απαιτήσεων των περιπτώσεων κακοποίησης και βιασμού.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ