Στη φυλακή η Γερμανίδα για το φόνο στο Χαλάνδρι: «Έμεινα πλάι σε έναν νεκρό που έλιωνε καθημερινά»

13 Μαρτίου 2019 - 15:58

Τι αναφέρει στο απολογητικό της υπόμνημα η κατηγορούμενη για το φόνο του 56χρονου συντρόφου της

«Έμεινα πλάι σε έναν νεκρό άνθρωπο που έλιωνε καθημερινά για 20 ημέρες. Δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω ότι έφυγε και του συμπεριφερόμουν σα να είναι ζωντανός...».

Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο απολογητικό της υπόμνημα η 56χρονη Γερμανίδα, η οποία κατηγορείται για τη δολοφονία του 56χρονου συντρόφου της στο Χαλάνδρι. Η 56χρονη σήμερα μετά την απολογία της στις ανακριτικές αρχές κρίθηκε προφυλακιστέα.

Η κατηγορουμένη, κατά την απολογία της ανέφερε πως δεν αποδέχεται το αδίκημα της ανθρωποκτονίας παρά μόνο αυτό της περιύβρισης νεκρού – κατηγορία που συνδέεται με το γεγονός ότι η 56χρονη – σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας - έμεινε για περίπου 15 ημέρες με το πτώμα του συντρόφου της μέσα στο σπίτι τους στο Χαλάνδρι!

Σε ό,τι αφορά τώρα στο θάνατο του συντρόφου της, η 56χρονη υποστήριεξ πως εκείνος αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και πως η ίδια το μόνο που έκανε ήταν να του ρίξει ηρεμιστικά χάπια στην πορτοκαλάδα του, ώστε να τον «κατευνάσει» έπειτα από ένα έντονο καβγά που είχαν.

Μάλιστα, μέσω του συνηγόρου της Σπ. Δημητρίου, ζήτησε τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής έκθεσης και των τοξικολογικών εξετάσεων προκειμένου να λάβει γνώση των ακριβών αιτίων θανάτου του συντρόφου της.

Επιπλέον, ο συνήγορος υπέβαλλε αίτημα στην ανάκριση για τη διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης μετά την ομολογία της 56χρονης ότι παρέμεινε για περίπου 15 ημέρες στο σπίτι και κοιμόταν μαζί με τη σορό του συντρόφου της. 

Η κατηγορουμένη στο υπόμνημα που κατέθεσε στις ανακριτικές αρχές αναφέρει μεταξύ άλλων: «Αρνούμαι τις πράξεις που μου αποδίδονται και αποδέχομαι μόνο την πράξη της περιύβρισης νεκρού στη σωρό του νεκρού συντρόφου μου. Θέλω να λάβετε υπόψιν σας το αληθές γεγονός της εμφάνισής μου ενώπιον των αρχών. Μετά το σκοτεινότερο συμβάν της ζωής μου επέστρεψα στη Γερμανία για να δω τα παιδιά μου. Έλαβα την απόφαση να επιστρέψω στην Ελλάδα και να δώσω εξηγήσεις, να φυλακιστώ ή ό,τι άλλο προβλέπεται για να εξιλεωθώ για το βάρος απέναντι σε αυτήν τη μεγάλη μου αγάπη. Είχα την απόλυτη δυνατότητα να διαφύγω ή να κρυφτώ – να πάω σε μακρινή χώρα. Δεν το διανοήθηκα ποτέ. Έμπρακτα αποδεικνύω τη μεταμέλειά μου επιστρέφοντας στην Ελλάδα, με το προσωπικό μου κινητό τηλέφωνο πάντα ανοικτό και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενεργά. Ταξίδεψα και επέστρεψα αεροπορικώς, επικοινώνησα με την πρεσβεία για νομική αρωγή και η προσαγωγή μου στην αστυνομία ήταν τυχαίο γεγονός αφού θα πήγαινα οπωσδήποτε μόνη μου. Άλλο λόγο να βρεθώ στην Ελλάδα πάλι δεν είχα». 

«Δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω πως "έφυγε"» 

Η 56χρονη υποστηρίζει πως δεν έχει προκαλέσει κακό στο σύντροφό της και πως οι ενοχές της την βαραίνουν «επειδή δεν ειδοποίησα κάποιον όταν φαινόταν άρρωστος». Σε ό,τι αφορά στην παραμονή της δίπλα στη σορό του συντρόφου της υποστηρίζει: «Έμεινα πλάι σε έναν νεκρό άνθρωπο που έλιωνε καθημερινά για 20 ημέρες. Δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω ότι «έφυγε» και του συμπεριφερόμουν σα να είναι ζωντανός. Τον έπλενα και τον καθάριζα γιατί δεν του άξιζε αυτή η εικόνα. Στο δικό μου μυαλό τουλάχιστον ήταν ακόμα ο άνθρωπος Γιάννης.

Νομίζω αυτό ήταν το έγκλημά μου και για αυτό είμαι μετανιωμένη». 

Η κατηγορουμένη αναφέρει στο υπόμνημά της πως ο σύντροφός της ήταν άρρωστος και πως δεν έφυγε από τη ζωή εξαιτίας των χαπιών που η ίδια του χορήγησε. Υποστηρίζει χαρακτηριστικά: «Απολείπονται κρίσιμα στοιχεία και ιδίως το κρισιμότερο. Η ιατροδικαστική έκθεση. Κατηγορούμαι για την πράξη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση αποκλειστικά και μόνο μέσω σεναρίων και επίσης αποκλειστικά και μόνο λόγω της δικής μου απολογίας .

Αποδέχτηκα την χορήγηση ηρεμιστικών χαπιών στο θύμα - μετά από δική του παράκληση –και εγώ λόγω της έντασης του καυγά που έχω αναφέρει του χορήγησα χωρίς να το ξέρει παραπάνω ποσότητα. Μόνος μου σκοπός ήταν να τον κατευνάσω και όχι να τον σκοτώσω . Ουδέποτε σκέφτηκα ή αποδέχτηκα το ενδεχόμενο θανάτου του από τα ηρεμιστικά χάπια.

Όμως η δικαιοσύνη οφείλει νομίζω να ερευνήσει:

Επέφεραν τα χάπια το θάνατο του άτυχου άνδρα; Εντοπίστηκε η αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της πράξης μου και του θανάτου; Εν τέλει ο βεβαρημένος από το παρελθόν με πολλά προβλήματα υγείας και βηματοδότη από τι απεβίωσε όταν δεν υφίσταται ακόμα στη σχηματισθείσα σε βάρος μου δικογραφία ιατροδικαστική έκθεση με αιτία θανάτου; Είναι σίγουρο ότι του έδωσα ηρεμιστικά χάπια και όχι κάποιο άλλο σκεύασμα που λάμβανε από τα δεκάδες;

Δεν ήρθαν καν να δηλώσουν παράσταση πολιτικής αγωγής δικοί του άνθρωποι να μπορέσω να αποσπάσω από εκεί κάποια πληροφορία, να εντοπίσω το αμκα του να βρω τι φάρμακα του χορηγούντο – αν εξάγει τελικά κάποιο ασφαλές συμπέρασμα η αναμενόμενη τοξικολογική εξέταση.

Ας εξαχθεί λοιπόν και επίσημα συμπέρασμα από τους ειδικούς επιστήμονες που έχετε διορίσει ότι ο θάνατος επήλθε από την δική μου αναφερόμενη πράξη. Αυτό δεν συνιστά ανθρωποκτονία. Αποδέχομαι ότι ήθελα να τον κατευνάσω – να ηρεμήσουμε και οι δυο – ποτέ όμως να τον σκοτώσω. Αποδέχομαι σε τυχόν τέτοια περίπτωση την ευθύνη για την πράξη της θανατηφόρας σωματικής βλάβης και ως προς το μέγεθος του δόλου και τον χαρακτηρισμό του θα τον εμπιστευτώ στην κρίση σας. Γνωρίζω ότι το πτώμα του συντρόφου μου βρισκόταν σε προχωρημένη αποσύνθεση κάτι που δυσχεραίνει την ιατροδικαστική εξέταση».

 

Τέλος, η 56χρονη υποστηρίζει στο υπόμνημά της πως ήθελε να είναι δίπλα στο σύντροφό της και να δικαστεί στην Ελλάδα, επειδή όπως λέει « ακόμα δίπλα του αισθάνομαι».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ