Παρελθόν ο νόμος για τους καταχραστές του Δημοσίου - Καταργούνται τα πταίσματα

08 Μαρτίου 2019 - 17:24

Τι προβλέπουν ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας

Σαρωτικές αλλαγές στην ισχύουσα νομοθεσία επιφέρουν τα σχέδια νόμου του νέου Ποινικού Κώδικα και του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. 

Με τις νέες ρυθμίσεις καταργούνται τα πταίσματα αλλά και ο περιβόητος νόμος 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου, οι διατάξεις του οποίου είχαν προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, ειδικά μετά την βαριά καταδίκη της καθαρίστριας από το Βόλο επειδή πλαστογράφησε απολυτήριο Δημοτικού.

Πλέον, με τις νέες διατάξεις που εισάγονται ως καταχραστής σε βάρος του Δημοσίου θεωρείται το πρόσωπο εκείνο που με παράνομες συμπεριφορές του προκαλεί ζημιά στο δημόσιο. Ως δημόσιο ορίζεται από τον νέο Ποινικό Κώδικα, το δημόσιο, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, όχι όμως άλλοι φορείς ιδιωτικής νομικής φύσεως που μπορεί να διαχειρίζονται δημόσια περιουσία. Επίσης στο δημόσιο δεν περιλαμβάνονται τα πιστωτικά ιδρύματα.

Οι ποινές που προβλέπονται για τους καταχραστές του Δημοσίου σύμφωνα με τις προτεινόμενες αλλαγές φθάνουν ως και τα 15 χρόνια και καταργούνται η ισόνεια κάθειρξη που ίσχυε ως σήμερα. 

Διαδικασία διαπραγμάτευσης για τα κακουργήματα

Όπως ανακοινώθηκε με τις νέες ρυθμίσεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, προβλέπονται για όλα τα κακουργήματα διαδικασίες ποινικής διαπραγμάτευσης. Πιο συγκεκριμένα, κατηγορούμενος ως καταχραστής του δημοσίου θα έχει τη δυνατότητα και μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης να αποκαταστήσει τη ζημία που προκάλεσε και να τύχει ευνοϊκότερης μεταχείρισης η και να αθωωθεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Πάντως για τα αδικήματα σε βάρος του Δημοσίου προβλέπεται ειδική παραγραφή 20 χρόνων.

Παρελθόν τα πταίσματα

Επίσης, για πρώτη φορά με το νέο Ποινικό Κώδικα καταργούνται όλα τα αδικήματα που τιμωρούνται σε βαθμό πταίσματος. Επίσης, αλλαγές επέρχονται και για τα πλημμελήματα, καθώς αυτά χωρίζονται σε δυο κατηγορίες:

-Σε ελαφρά πλημμελήματα που τιμωρούνται με ποινές ως τρία χρόνια φυλάκιση. Οι ποινές για αυτά τα αδικήματα αναστέλλονται πάντα , πλην εξαιρέσεων υποτροπής και σε. 

-Σε βαριά πλημμελήματα που τιμωρούνται από τρία ως πέντε χρόνια. Για αυτήν την κατηγορία των αδικημάτων οι κατηγορούμενοι θα εκτίουν τις ποινές που τους επιβάλλουν τα δικαστήρια. 

Κοινωφελής εργασία και ποινές για κακουργήματα

Επίσης, αλλαγές επέρχονται και στην παροχή κοινωφελούς εργασίας, η οποία από το νέο Ποινικό Κώδικα θεωρείται ως κύρια ποινή και μπορεί να επιβάλλεται αυτοτελώς από το δικαστήριο.Η ποινή της κοινωφελούς εργασίας θα εκτελείται σε δημόσιες υπηρεσίες, και ΟΤΑ.

Ακόμη, σύμφωνα με τις προτεινόμενες αλλαγέςγια τα κακουργήματα προβλέπονται ποινές από πέντε ως 15 χρόνια κάθειρξης,ενώ στις επιβαρυντικές περιστάσεις προβλέπονται πέραν όσων υπάρχουν και νέες. Προβλέπεται ότι όποιος σε οικονομικά εγκλήματα πληρώνει και αποκαθιστά τη ζημιά δεν φυλακίζεται ούτε θα προφυλακίζεται.

Επιπλέον, καταργούνται οι χρηματικές ποινές και μόνη μετατροπή ποινής που προβλέπεται είναι εκείνη που αφορά στην παροχή κοινωφελούς εργασίας. Επίσης καταργούνται η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και το αξιόποινο για απεργίες δημοσίων υπαλλήλων.

Οι αλλαγές με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας: Παντοδύναμος ο εισαγγελέας 

Σε ό,τι αφορά στο νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, μεταξύ άλλων, επέρχονται αλλαγές που ενδυναμώνουν το ρόλο του εισαγγελέα και διευρύνουν τις δυνατότητες του και εξουσίες του. Σύμφωνα με τις προτεινόμενες αλλαγές ο εισαγγελέας θα έχει όλες τις αρμοδιότητες του ανακριτή εκτός από την προφυλάκιση. Δηλαδή, θα ερευνά τα πάντα και θα προβαίνει σε κάθε ενέργεια. Θα είναι επίσης ο πρωταγωνιστής σε μια σειρά νέων θεσμών με στόχο την αποκατάσταση της ζημιάς ( σε οικονομικά εγκλήματα) και τον συμβιβασμό πριν από τις δίκες προκειμένου να επιταχυνθεί η απονομή της δικαιοσύνης. 

Ακόμη, εισάγεται ο θεσμός της ποινικής διαταγής, η οποία θα αφορά τα αδικήματα με ποινές έως ένα έτος. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο εισαγγελέας θα μπορεί να θέτει στο αρχείο τις υποθέσεις, όταν κρίνει ότι δεν είναι σοβαρές και δεν αφορούν το δημόσιο συμφέρον. 

Ακόμη, στο νέο Κώδικά Ποινικής Δικονομίας προβλέπονται τα εξής: 

-Αποχή από την ποινική δίωξη:Θα αφορά βαρύτερα πλημμελήματα και κακουργήματα. Στα πλημμελήματα με ποινές ως τρία έτη ο εισαγγελέας θα μπορεί να μην ασκεί ποινική δίωξη, όταν έχει αποκατασταθεί η παρανομία και η διάταξή του θα επικυρώνεται από δικαστή. Για παράδειγμα στις περιπτώσεις των διώξεων για καταβολή εισφορών δεν θα ασκείται δίωξη αν ο κατηγορούμενος τακτοποιήσει την οφειλή του. Το ίδιο θα γίνεται κι αν έχει βγάλει δίπλωμα οδηγήσεως ο κατηγορούμενος για τη συγκεκριμένη παράβαση. Σε ό,τι αφορά στα κακουργήματα εάν έχει αποκατασταθεί η ζημιά ολόκληρη και έχει μεταμεληθεί ο δράστης, τότε ο εισαγγελέας θα αναστέλλει την έρευνα για τρία χρόνια. Αν μέσα στα τρία χρόνια ο δράστης δεν κάνει άλλο αδίκημα τότε η υπόθεση θα μπαίνει στο αρχείο. Και εδώ η διάταξη του εισαγγελέα θα επικυρώνεται από δικαστή. 

-Ποινική συνδιαλλαγή: Ο Εισαγγελέας θα μπορεί να προτείνει ποινή στον κατηγορούμενο πριν την άσκηση ποινικής δίωξης με δεδομένη την πλήρη αποκατάσταση της ζημιάς. Αν ο κατηγορούμενος το δεχθεί η υπόθεση δεν θα φθάνει στο ακροατήριο και η ποινή θα είναι η συμφωνηθείσα. 

-Ποινική Διαπραγμάτευση: Ο εισαγγελέας θα μπορεί να διαπραγματεύεται με τον κατηγορούμενο σε κάθε στάδιο της ποινικής διαδικασίας και θα να έρχεται σε συμφωνία μαζί του για την ολική η μερική αποκατάσταση της ζημιάς και την ποινική του μεταχείριση. Ως αναγκαία προϋπόθεση τίθεται η ομολογία ενοχής από τον κατηγορούμενο.

Να σημειωθεί πως εξαιρούνται από όλους τους παραπάνω θεσμούς τα εγκλήματα βίας, όπως ληστείες, βιασμοί, ανθρωποκτονίες, κ.α.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης θα απευθύνει προσκλήσεις προς την ακαδημαϊκή κοινότητα, τους Δικηγορικούς Συλλόγους, τις Ενώσεις δικαστών και εισαγγελέων, προς όλα τα κόμματα και τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, το ΥΔΔΑΔ σε συνεργασία με τις επιτροπές θα προβεί σε επεξεργασία των προτεινόμενων σχεδίων, προκειμένου να ενσωματωθούν τυχόν αλλαγές.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Δικαιοσύνης «πρόκειται για την εκτενέστερη και πιο ολοκληρωμένη προσπάθεια αναμόρφωσης του συστήματος απονομής ποινικής δικαιοσύνης της χώρας. Μια συνολική μεταρρύθμιση, με τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου αντιμετώπισης των ποινικών υποθέσεων».

Κατά το υπουργείο Δικαιοσύνης, «το σχέδιο του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ανταποκρίνεται στο αίτημα για αναμόρφωση και επικαιροποίηση των διατάξεων που σχετίζονται με την ποινική διαδικασία και εναρμονίζεται με μοντέλα άλλων ευρωπαϊκών χωρών». Παράλληλα, «διασαφηνίζει όρους, έννοιες και διαδικασίες και δεν αφήνει περιθώρια για ανομοιόμορφες ερμηνείες».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ