Πρώην πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων: Να απαντήσει όπως πρέπει η κυβέρνηση στις προκλήσεις Ερντογάν για τους «8»

11 Φεβρουαρίου 2019 - 17:18

Σε δήλωσή τους τοποθετούνται για την απόφαση του Τούρκου προέδρου να προχωρήσει στην επικήρυξη των Τούρκων στρατιωτικών

Έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να δώσει «την πρέπουσα και οφειλόμενη απάντηση στις πρωτοφανείς προκλήσεις» του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με το θέμα των 8 Τούρκων στρατιωτικών, ζητούν με κοινή δήλωσή τους 14 πρώην πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Στη δήλωσή τους οι πρώην πρόεδροι αναφέρουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος προχωρώντας στην επικήρυξη των Τούρκων στρατιωτικών έχει ως στόχο «την επίδειξη αυταρχικότητας, επιθετικότητας και παρέμβασης στα εσωτερικά της χώρας μας». Μεταξύ άλλων με τη δήλωσή τους οι πρώην πρόεδροι καλούν τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει και «να καταδικάσει τέτοιες συμπεριφορές, που πλήττουν πανανθρώπινες αξίες και γυρίζουν σε εποχές που το δίκαιο του ισχυρού κυριαρχούσε στις διεθνείς σχέσεις».

Αναλυτικά, η κοινή δήλωση των 14 πρώην προέδρων έχει ως εξής:

«Η υποδοχή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν με την επικήρυξη των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, αποτελεί πράξη εθνικής ταπείνωσης και προσβολής των δημοκρατικών θεσμών και λειτουργιών της πατρίδος μας. Δυστυχώς και πάλι η ανοχή και υποχωρητικότητα απετέλεσαν στάση συμπεριφοράς αντί της οφειλόμενης διατύπωσης δυνατής, δημοκρατικής και εθνικής φωνής.

Τέτοιες πράξεις επικήρυξης, έχουν ως στόχο την επίδειξη αυταρχικότητας, επιθετικότητας και παρέμβασης στα εσωτερικά της χώρας μας. ‘Όμως, πρωτίστως, αποτελούν περιφρόνηση των διεθνών συνθηκών και κανόνων. Παραπέμπουν σε μεθόδους πολιτικού υπόκοσμου, που ουδεμία έχουν σχέση με τον διεθνώς αναγνωρισμένο νομικό πολιτισμό. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και η προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας δεν διακυβεύονται στο βωμό της ρητορικής για εσωτερική κατανάλωση και επίδειξης, που, εν τέλει, οδηγούν σε πολιτικές διεθνούς βαρβαρότητας. Είναι νωπές στη μνήμη μας οι δημόσιες διατυπώσεις των προθέσεων του Τούρκου Προέδρου για επαναφορά της θανατικής ποινής, με αφορμή την εκδήλωση του πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.

Οφείλουμε, λοιπόν, να διατυπώσουμε τη δική μας απάντηση. Η Ελλάδα είναι δημοκρατικό κράτος. Έχει Σύνταγμα και νόμους. Σέβεται τις διεθνείς συμβάσεις. Διασφαλίζει τα δικαιώματα και τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτές. 

Οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί προσέφυγαν στην Ελληνική Δικαιοσύνη, που αποτελεί πυλώνα του κράτους δικαίου. Η Ελληνική Δικαιοσύνη απεφάνθη με την χορήγηση ασύλου και την απαγόρευση της απέλασής τους. Συνεπώς, οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί δικαιούνται να απολαμβάνουν στη χώρα μας της ασφαλούς διαβίωσης, της τιμής και της αξιοπρέπειάς τους.

Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τέτοιες συμπεριφορές, που πλήττουν πανανθρώπινες αξίες και γυρίζουν σε εποχές που το δίκαιο του ισχυρού κυριαρχούσε στις διεθνείς σχέσεις. Εξάλλου η ίδια, με πολλαπλές αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων της, έχει αποφανθεί για το έλλειμμα δημοκρατίας και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γειτονική χώρα.

Καλούμε την Ελληνική κυβέρνηση να δώσει την πρέπουσα και οφειλόμενη απάντηση στις πρωτοφανείς προκλήσεις που αντί να υποχωρούν κλιμακώνονται μέρα με τη μέρα και, επί πλέον, να διασφαλίσει την κρίση της Ελληνικής Δικαιοσύνης διασφαλίζοντας τα δικαιώματα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών».

Συγκεκριμένα, την κοινή δήλωση υπογράφουν οι πρώην πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, Δημήτρης Παξινός και Γιάννης Αδαμόπουλος, οι πρώην Πρόεδροι Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Γαρούφας, και Γιάννης Παπαδόπουλος, ο πρώην Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης Γιώργος Κυμπαρίδης, ο πρώην Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Τρίπολης Δημήτρης Κωστόγιαννης, ο πρώην Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου Κώστας Σαρρής, ο πρώην Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ναυπλίου Θόδωρος Καζάς, ο πρώην Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Τρικάλων Κοντόγιαννης Δημήτρης, ο πρώην Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδος Καπετανίδης Χρήστος, ο πρώην Πρόεδρος Δικηγορικού Σπάρτης Δημητράκουλας Κώστας, οι πρώην Πρόεδροι Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου Ζώης Ανδρέας, Υφαντής Λεωνίδας και ο πρώην Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Λειβαδιάς Μπίνιος Λουκάς.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ