Επιχείρηση «σκούπα» στους «τζαμπατζήδες» των συγκοινωνιών - 14.850 έλεγχοι σε μια μέρα

07 Φεβρουαρίου 2019 - 17:00

H αύξηση των ελέγχων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στα μέσα μεταφοράς της Αθήνας πλησιάζει το 300%.

Να μην αφήσουν «τζαμπατζή» για «τζαμπατζή» εν δράσει φαίνεται ότι έχουν βαλθεί οι ελεγκτές των μέσων μαζικής μεταφοράς εντατικοποιώντας τους ελέγχους σε εισιτήρια.

Μάλιστα σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες την πρώτη ημέρα του Φεβρουαρίου προχώρησαν σε 14.850 ελέγχους, η πλειονότητα των οποίων αφορούσε μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, τραμ κ.λπ.) ενώ οι 4.870 εξ αυτών έγιναν σε λεωφορεία. 

Με αυτό δεδομένο, η αύξηση των ελέγχων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στα μέσα μεταφοράς της Αθήνας πλησιάζει το 300%.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του economistas.gr, είναι χαρακτηριστικό πως στις 24 Ιανουαρίου, ο αντίστοιχος αριθμός ανήλθε σε μόλις 5.800, εκ των οποίων 2.700 έγιναν στη ΣΤΑΣΥ και 3.137 στην ΟΣΥ, η οποία διαχειρίζεται λεωφορεία και τρόλεϊ.

Υψηλές απαιτήσεις από το Υπερταμείο

Η εντατικοποίηση των ελέγχων στα μέσα μεταφοράς αποτελεί μία από τις στρατηγικές κατευθύνσεις που έχει δώσει στον ΟΑΣΑ και τις θυγατρικές του η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), αναφέρει το δημοσίευμα, υπενθυμίζοντας ότι ο στόχος που έχει τεθεί στις εταιρείες αστικών συγκοινωνιών από το Υπερταμείο, είναι η αύξηση των εσόδων τους κατά 10% το 2019 (σε σχέση με τα 220 εκατομμύρια ευρώ του 2018).

Υπενθυμίζεται ότι το σώμα ελεγκτών κομίστρου αποτελείται από περίπου 130 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 80 δραστηριοποιούνται στο δίκτυο της ΣΤΑΣΥ και οι υπόλοιποι στην ΟΣΥ.

Πηγές με καλή πληροφόρηση, που επικαλείται το δημοσίευμα, τονίζουν πως ο στόχος που έχει τεθεί είναι κάθε ελεγκτής να πραγματοποιεί κατά μέσο όρο 200 ελέγχους στη βάρδιά του. Αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες εβδομάδες, αναμένεται να πραγματοποιούνται περίπου 25.000 έλεγχοι κατά μέσο όρο καθημερινά.

Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει το Υπερταμείο στην πάταξη της εισιτηριοδιαφυγής είναι το γεγονός πως ο Κρατικός Προϋπολογισμός για το 2019 αναφέρει πως ο στόχος ανά ελεγκτή ανέρχεται σε 36.000 επικυρώσεις (χτυπήματα εισιτηρίων) στο τρίμηνο, δηλαδή σε 400 ελέγχους την ημέρα.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ