Εξαρθρώθηκε ληστρική σπείρα που «ρήμαζε» πολυτελείς κατοικίες στην Αττική

07 Φεβρουαρίου 2019 - 14:39

Εμπλέκεται σε 55 περιπτώσεις κλοπών και ληστειών

Πέντε Έλληνες συνελήφθησαν χθες το πρωί -ύστερα από ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση από το Τμήμα Ασφαλείας Ραφήνας-Πικερμίου σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής- ηλικίας 20, 22, 26, 26 και 32 ετών, ως μέλη σπείρας που εμπλέκεται σε 55 περιπτώσεις κλοπών και ληστειών. Συγκατηγορούμενοι των παραπάνω τυγχάνουν άλλα έξι άτομα. 

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών και ληστειών  καθώς και παράβαση του Νόμου περί όπλων. 

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι δράστες είχαν συστήσει από διμήνου και πλέον, εγκληματική ομάδα με σκοπό την διάπραξη σε καθημερινή βάση, κλοπών και ληστειών σε οικίες, στην ευρύτερη περιοχή της  Βορειοανατολικής Αττικής. 

Πώς δρούσαν 

Η σπείρα χρησιμοποιούσε κλεμμένο αυτοκίνητο το οποίο επιπλέον έφερε πλαστές πινακίδες που είχαν αφαιρεθεί είτε από τυχαία οχήματα αμέσως πριν προχωρήσουν στις κλοπές ή από αυτοκίνητο ιδίου τύπου.

Στη συνέχεια, πήγαιναν σε περιοχές όπου υπάρχουν πολυτελείς μονοκατοικίες και αφού εντόπιζαν το σπίτι-στόχο φορώντας κουκούλες χρησιμοποιώντας διάφορα κόλπα έμπαιναν σ’ αυτό. 

Κατά τη προσφιλή τους μέθοδο, ο συνοδηγός του οχήματος φορούσε χαρακτηριστικό πορτοκαλί φωσφοριζέ γιλέκο, παριστάνοντας τον κηπουρό ή τον υπάλληλο  του Δήμου και όταν διαπίστωνε ότι οι ένοικοι απουσίαζαν, ειδοποιούσε τους υπόλοιπους να «μπουκάρουν» στο σπίτι. Από εκεί αφαιρούσαν χρήματα και τιμαλφή. Στις περιπτώσεις που οι ένοικοι βρίσκονταν εντός της οικίας, δεν δίσταζαν να χρησιμοποιήσουν βία για να τους ακινητοποιήσουν και να συνεχίσουν την έρευνα του χώρου.

Για τις μεταξύ τους τηλεφωνικές επικοινωνίες χρησιμοποιούσαν τηλέφωνα που ήταν καταχωρημένα σε ανύπαρκτα πρόσωπα. 

Μέρος των κλεμμένων όπως αντίκες, ασημικά και βάζα τα διοχέτευαν σε δίκτυο κλεπταποδόχων.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα εξιχνιάσθηκαν πενήντα πέντε 55 περιπτώσεις κλοπών και ληστειών και ένας 1 εμπρησμός οχήματος. 

Από έρευνες σε σπίτια, καταστήματα και αποθήκη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: πλήθος από ρολόγια, χρυσαφικά, τιμαλφή, ασημικά, ηλεκτρονικές συσκευές και  παιχνιδομηχανές, τρία κυνηγετικά όπλα, ένα  περίστροφο, δύο πιστόλια τύπου REPLIKA, μία  πτυσσόμενη ράβδος, τέσσερα μαχαίρια, σαράντα τέσσερα φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, δύο γεμιστήρες, ανιχνευτής διαμαντιών, 20.931 ευρώ, ένα κλεμμένο διαβατήριο και πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM  

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ