Ποινή φυλάκισης με αναστολή στον Π. Μαντούβαλο για το παραδικαστικό

06 Φεβρουαρίου 2019 - 14:47

Επιβλήθηκαν καθείρξεις και σε άλλους κατηγορουμένους, αλλά κανείς δεν πάει φυλακή

Καταδικαστική ήταν η απόφαση που εξέδωσε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για την υπόθεση του δεύτερου παραδικαστικού κυκλώματος, έπειτα από μακρά ακροαματική διαδικασία.

Το δικαστήριο με την απόφασή του, επέβαλε πολυετείς καθείρξεις στους κατηγορουμένους αλλά κανείς από αυτούς δεν θα οδηγηθεί στη φυλακή. Και αυτό διότι, οι δικαστές χορήγησαν αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση επιβάλλοντας σε κάποιους από τους καταδικασθέντες τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Η υπόθεση του δεύτερου παραδικαστικού κυκλώματος, έφτασε στο ακροατήριο του ποινικού δικαστηρίου έπειτα καταγγελίες που είχε κάνει το 2010 ο επιχειρηματίας Ι. Μπολέτσης. Ο επιχειρηματίας είχε προβεί στις καταγγελίες κατά τη διάρκεια της δίκης με κατηγορούμενους τον δικαστή Ευάγγελο Καλούση και τον δικηγόρο Πέτρο Μαντούβαλο.

Συγκεκριμένα, όπως είχε υποστηρίξει ο Ι. Μπολέτσης ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης τον εκβίαζε ζητώντας του 60.000 ευρώ, τα οποία απαιτούσαν οι δικαστές προκειμένου να τον αθωώσουν.

Η καταγγελία αυτή οδήγησε τελικά στην παραπομπή εννέα προσώπων σε δίκη. Σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας, ο Π. Μαντούβαλος φέρεται να δωροδόκησε με 600.000 ευρώ-μέσω του Ιάκωβου Γιοσάκη – τον δικαστή προκειμένου να αθωωθεί ο ίδιος και δύο συνεργάτες του, που δικάζονταν για το «παραδικαστικό κύκλωμα Νο 1».

Η απόφαση

Με την απόφαση που εξέδωσε σήμερα το δικαστήριο καταδίκασε τον Πέτρο Μαντούβαλο, τον πρόεδρο εφετών, Γιάννη Ευσταθίου, και τον αρχιμανδρίτη, Ιάκωβο Γιοσάκη, επιβάλλοντάς τους ποινές που ξεκινούν από πέντε και φτάνουν τα 13 έτη κάθειρξης.

Συγκεκριμένα, ο Π. Μαντούβαλος καταδικάσθηκε σε κάθειρξη13 ετών ενώ ο Ι. Γιοσάκης σε 12 έτη.

Αντίθετα, το δικαστήριο έκρινε αθώο κατά πλειοψηφία τον δικαστή, Αθανάσιο Μουστάκα, ενώ έπαυσε την ποινική δίωξη λόγω παραγραφής του πλημμελήματος της δωροδοκίας για τον Ιωάννη Μπολέτση, Π. Λεωτσάκο και Δ. Ζήκο.

Οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας, της διαμεσολάβησης σε δωροδοκία και της άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Μάλιστα, το δικαστήριο με την απόφασή του επέβαλλε σε όσους καταδίκασε για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ.

Με την απόφασή του τέλος το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου μόνο σε έναν εκ των πέντε καταδικασθέντων.

Από την πλευρά του, ο Πέτρος Μαντούβαλος ο οποίος ήταν παρών κατά την έκδοση της απόφασης δήλωσε «αθώος» στο Δικαστήριο και τόνισε πως θα είναι παρών στη δίκη που θα διεξαχθεί σε δεύτερο βαθμό.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ