Υπόμνημα Μανιαδάκη: Είχα ενημερώσει το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων για το ταξίδι μου στην Ισπανία

11 Ιανουαρίου 2019 - 18:52

Αναφέρει ακόμη πως η απαγόρευση εξόδου βασίζεται κατά κύριο λόγο στις καταθέσεις του προστατευόμενου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη».

Σε προφορική ενημέρωση των αρμόδιων αρχών - τμήμα προστασίας μαρτύρων και εισαγγελία Διαφθοράς - για το ταξίδι του στην Ισπανία, είχε προχωρήσει ο καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης, πρώην προστατευόμενος μάρτυρας στην καταγγελλόμενο σκάνδαλο χρηματισμού της Novartis και πλέον κατηγορούμενος στην υπόθεση για παθητική δωροδοκία.

Αυτό, υποστηρίζει ο ίδιος στο πολυσέλιδο υπόμνημα που κατάθεσε σήμερα το δικαστικό συμβούλιο, προκειμένου να στηρίξει την προσφυγή του για άρση της απαγόρευσης εξόδου που του επιβλήθηκε αλλά και για ακυρότητα της ποινικής δίωξης που του άσκησε η εισαγγελία Διαφθοράς.  

Στο υπόμνημά του ο Ν. Μανιαδάκης, αναπληρωτής κοσμήτορας  της Εθνικής Σχολής ∆ηµόσιας Υγείας, αναφέρει ακόμη πως η απαγόρευση εξόδου που του επιβλήθηκε, βασίζεται κατά κύριο λόγο στις καταθέσεις του προστατευόμενου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη». 

Ωστόσο, όπως λέει, οι καταθέσεις αυτές εκτός του ότι δεν δικαιολογούν την επιβολή του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, βρίσκονταν εξ’ αρχής στη διάθεση της εισαγγελίας Διαφθοράς. Ωστόσο, η εισαγγελία, σύμφωνα με το υπόμνημα του κατηγορούμενου καθηγητή, όχι μόνο δεν του άσκησε ποινική δίωξη βάσει των στοιχείων αυτών, αλλά του προσέδωσε και την ιδιότητα του «μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος». Ιδιότητα, που σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι ασυμβίβαστη με την καθ’ οιονδήποτε τρόπο εμπλοκή του στη συγκεκριμένη υπόθεση. 

Μάλιστα, όπως επισημαίνει, η ιδιότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος του αποδόθηκε έπειτα από την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα και μεταγενέστερα από τις καταθέσεις του προστατευόμενου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη», στις οποίες βασίζεται αποκλειστικά η επιβολή του όρου της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα. 

Σε ό,τι αφορά το ταξίδι του στην Ισπανία στην εκπνοή του 2018 και το οποίο δεν πρόλαβε να κάνει καθώς οι αρχές τον εντόπισαν στο αεροδρόμιο και του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα, ο κατηγορούμενος καθηγητής αναφέρει ότι είχε ενημερώσει προφορικά στις 31-12-2018 το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων, κάτι που όπως λέει έκανε και στο παρελθόν σε αντίστοιχα ταξίδια του.  

Η ενημέρωση –σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του– για τα επικείμενα ταξίδια του στο εξωτερικό γινόταν πάντα προφορικά και όχι εγγράφως.  

Μάλιστα, όπως ο ίδιος υποστηρίζει από τη στιγμή που απέκτησε την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα αλλά και του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, πραγματοποίησε περισσότερα από 60 ταξίδια στο εξωτερικό για επαγγελματικούς και προσωπικούς λόγους, «για τα οποία ουδέποτε δημιουργήθηκε πρόβλημα από την Αρχή Προστασίας Μαρτύρων ή την Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών». 

«Κατά το χρόνο λοιπόν όπου εμποδίστηκε η είσοδός μου στο αεροπλάνο αναχώρησης αλλά και στον προγενέστερο αυτής χρόνο όπου έπραξα τις δήθεν προπαρασκευαστικές για την φυγή μου ενέργειες [...], διατηρούσα την ιδιότητα τόσο του προστατευόμενου μάρτυρα όσο και του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ν. Μανιαδάκης στο υπόμνημά του και προσθέτει: «Η διττή αυτή ιδιότητα όμως δεν αποκλείει σε καμία περίπτωση την ελεύθερη μετάβασή μου στο εξωτερικό όπως άλλωστε ορίζεται εναργώς και στο α. 2 Ν. 2475/1920». 

Παρά τα επιχειρήματα του κατηγορούμενου καθηγητή, το δικαστικό συμβούλιο με βούλευμα που εξέδωσε επικύρωσε τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα που του έχει επιβληθεί, απορρίπτοντας την προσφυγή του.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ