Κύπρος: Δικαστική απόφαση-σταθμός για ρατσιστικά σχόλια εις βάρος παιδιού μέσω διαδικτύου

10 Ιανουαρίου 2019 - 13:45

Το περιστατικό που έμελλε να απασχολήσει για πρώτη φορά κυπριακό δικαστήριο

Μια πρωτοφανής υπόθεση για τα κυπριακά δεδομένα είδε το φως της δημοσιότητας απασχολώντας κυπριακό δικαστήριο. Πολίτης, η οποία τελικά καταδικάστηκε, βρέθηκε να λογοδοτεί στη Δικαιοσύνη για ρατσιστικά και ξενοφοβικά σχόλια που αφορούν παιδί και αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο ως σχόλιο σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας kathimerini.com.cy πριν από περίπου δυο χρόνια, η γυναίκα σχολίασε με ρατσιστικό ύφος φωτογραφία παιδιού που είχε αναρτηθεί από τον πατέρα του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

 

Τα σχόλιά της εστάλησαν στο Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, απ' όπου και προωθήθηκαν ενημερώνοντάς τους τόσο τον γενικό εισαγγελέα όσο και τον αρχηγό αστυνομίας . Έτσι σύμφωνα με το δημοσίευμα η υπόθεση οδηγήθηκε ενώπιον της δικαιοσύνης.

 Σχολιάζοντας την καταδικαστική απόφαση η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά ανέφερε ότι «είναι απόφαση - σταθμός για την κυπριακή δικαιοσύνη» προσθέτοντας ότι «είναι η πρώτη φορά που ένας πολίτης είναι υπόλογος και καταδικάζεται για μια υπόθεση που αφορά ρατσιστικό και ξενοφοβικό υλικό στο διαδίκτυο που αφορά παιδί».

Τον Δεκέμβριο του 2018, η δίκη πραγματοποιήθηκε και η κατηγορία που της απαγγέλθηκε από το δικαστήριο είναι ότι «διένειμε και κατέστησε διαθέσιμο ρατσιστικό και ξενοφοβικό υλικό στο διαδίκτυο, που προωθεί τις διακρίσεις, το μίσος ή τη βία», με την ίδια να παραδέχεται την ενοχή της.

Στις 7 Ιανουαρίου το δικαστήριο επέβαλε στη γυναίκα πρόστιμο ύψους 800 ευρώ, με την κ. Κουρσουμπά να τονίζει στην Καθημερινή Κύπρου ότι «δεν έχει σημασία το πρόστιμο, αλλά το γεγονός ότι υπήρξε καταδικαστική απόφαση στην υπόθεση, λέγοντας πως αρχίζει να αλλάζει η νοοτροπία της κυπριακής κοινωνίας».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ