Novartis: Σε εισαγγελικό και αστυνομικό κλοιό ο Μανιαδάκης - Επέστρεψε στο σπίτι του

05 Ιανουαρίου 2019 - 10:28

Στο σπίτι της οικογένειας Μανιαδάκη οι εισαγγελικές αρχές είχαν πραγματοποιήσει έφοδο την περασμένη Πέμπτη

Την ώρα που ανοιχτό παραμένει ακόμη και το ενδεχόμενο έκδοσης εντάλματος σύλληψης σε βάρος του, ο καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης τελεί τα τελευταία 24ωρα υπό καθεστώς διακριτικής πλην όμως συνεχούς παρακολούθησης. Χθες, μάλιστα οι εισαγγελικές αρχές πραγματοποίησαν και δεύτερη έφοδο σε σπίτι όπου φιλοξενούνταν ο ίδιος και μέλη της οικογένειάς του και κατέσχεσαν κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Ο καθηγητής, άλλοτε προστατευόμενος μάρτυρας και πλέον κατηγορούμενος στην υπόθεση της Novartis, μαζί με τα μέλη της οικογένειάς του επέστρεψε πλέον στο σπίτι του στο Διόνυσο Αττικής. Μάλιστα, ζήτησε να του επιστραφεί και όλη η οικοσκευή την οποία είχε στείλει στην Ισπανία. Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως μία προσπάθεια του κατηγορούμενου να αναιρέσει την ιδιότητά του ως υπόπτου φυγής, που αποτέλεσε τη βάση για να επιβληθεί σε βάρος του το μέτρο της απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα.

Στο σπίτι της οικογένειας Μανιαδάκη οι εισαγγελικές αρχές είχαν πραγματοποιήσει έφοδο την περασμένη Πέμπτη. Μόνο που κατά την έρευνά τους στο σπίτι της οικογένειας, οι αρχές δεν κατάφεραν να εντοπίσουν κάποιο υλικό προς κατάσχεση. Και αυτό καθώς το σπίτι ήταν άδειο, λόγω του ότι ο καθηγητής και η οικογένειά του προετοιμάζονταν να μετακομίσουν στην Ισπανία για επαγγελματικούς λόγους, όπως τουλάχιστον εξήγησε ο ίδιος ο κ. Μανιαδάκης.

Άλλωστε, λίγο πριν επιβιβαστούν στο αεροπλάνο οι αρχές τους εντόπισαν και απαγόρευσαν στον καθηγητή να ταξιδέψει, κρίνοντας τον ως ύποπτο φυγής. Μάλιστα, σε βάρος του έχουν ασκήσει ποινική δίωξη για δωροδοκία, με αποτέλεσμα από προστατευόμενος μάρτυρας ο κ. Μανιαδάκης να καταστεί κατηγορούμενος και μάλιστα για κακούργημα. Επίσης, του επιβλήθηκε και ο όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, με αποτέλεσμα τα σύνορα να κλείσουν για τον καθηγητή και ο ίδιος να είναι πλέον υποχρεωμένος να παραμείνει στη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο καθηγητής στις 27 Δεκεμβρίου είχε ζητήσει από την εισαγγελία Διαφθοράς να προχωρήσει σε άρση των μέτρων προστασίας του. Μάλιστα, 36 ώρες πριν το ταξίδι για τη Μαδρίτη εξέδωσε τα εισιτήρια για τον ίδιο και την οικογένειά του.

Κατά πληροφορίες, οι εισαγγελικές αρχές θεώρησαν ότι ο άνθρωπος που είχαν υπαγάγει σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων για την υπόθεση της Novartis, γνώριζε πολύ περισσότερα απ΄ όσα κατέθεσε. Υποψιάστηκαν δηλαδή ότι τους απέκρυπτε κρίσιμα στοιχεία.
Επιπλέον, οι πληρoφορίες αναφέρουν πως οι εισαγγελείς εντόπισαν κατά την έρευνά τους στοιχεία που «μαρτυρούσαν» ποινική εμπλοκή του κ. Μανιαδάκη στην υπόθεση της Novartis για αυτό και προχώρησαν στην άσκηση της κακουργηματικής δίωξης σε βάρος του.

Ο ίδιος πάντως ο καθηγητής δηλώνει δημοσίως πως είχε ενημερώσει τις εισαγγελικές αρχές για το ταξίδι του στην Ισπανία. Παράλληλα, με αφορμή την απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα είχε κάνει λόγο για πιέσεις που του ασκούνται, προκειμένου να καταθέσει για εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην όλη υπόθεση, τα οποία ο ίδιος δεν γνωρίζει τι έχουν πράξει.

Την ίδια ώρα και ενώ ακόμη δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι αρμόδιες δικαστικές αρχές να προχωρήσουν ακόμη και στην έκδοση εντάλματος για τη σύλληψη του, ο καθηγητής μέσω του συνηγόρου του έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση της δικαιοσύνης, δηλώνοντας έτοιμος να απολογηθεί για την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας που του απήγγειλαν οι εισαγγελικές αρχές.

Πάντως, ο Ν. Μανιαδάκης τελεί πλέον υπό συνεχή παρακολούθηση ενώ το σκέλος αυτό της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του, βρίσκεται στα χέρια της ανακρίτριας κατά της διαφθοράς, Μαρίνας Μπόζνου, η οποία και θα αποφασίσει για τις περαιτέρω κινήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σε ό,τι αφορά τέλος στο υπόλοιπο σκέλος της δικογραφίας - αυτό που αφορά στις καταγγελλόμενες δωροδοκίες πολιτικών και όχι μόνο προσώπων από τη Novartis - αυτό ερευνάται από τους εισαγγελείς διαφθοράς, υπό την επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ