Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Ανάθεση επιμέλειας ανήλικης στους παππούδες και όχι στον «αδιάφορο» πατέρα

30 Δεκεμβρίου 2018 - 10:46

Νέα δεδομένα για παρεμφερείς υποθέσεις δημιουργεί η απόφαση του ΕΔΔΑ.

Συμβατή με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) είναι η ανάθεση επιμέλειας ανηλίκου στους παππούδες όταν ο ένας από τους δυο γονείς επιδεικνύει στάση αδιαφορίας και παθητικότητας απέναντι στο παιδί του. Αυτό έκρινε με απόφαση του Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) δημιουργώντας νέα δεδομένα στο καθεστώς ανάθεσης επιμέλειας ανηλίκων.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση το ΕΔΔΑ εξέτασε προσφυγή ενός 40χρονου πατέρα, ο οποίος είχε ξεκινήσει ένα μακροχρόνιο αλλά άκαρπο δικαστικό αγώνα, προκειμένου να του ανατεθεί η επιμέλεια της 13χρονης κόρης του. Το παιδί μεγάλωνε με τους παππούδες του στην Τασκένδη, αφού η μητέρα της έφυγε από τη ζωή, το Δεκέμβριο του 2008, στην Αμερική, νικημένη από τον καρκίνο.

Μετά το θάνατο της συντρόφου του, ο 40χρονος πατέρας διεκδίκησε μέσω της δικαστικής οδού την κόρη του, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Αφού, οι παππούδες αρνήθηκαν να του παραδώσουν το κορίτσι, το οποίο άρχισε να μένει μαζί τους όταν η μητέρα αρρώστησε, εκείνος προσέφυγε σε διάφορες ρωσικές προξενικές αρχές. Έπειτα από επισκέψεις στο σπίτι όπου ζούσαν οι παππούδες μαζί με την 13χρονη, οι αρμόδιες αρχές ενημέρωσαν τον πατέρα πως οι συνθήκες διαβίωσης της κόρης του ήταν εξαιρετικές και πως ο ίδιος ήταν ελεύθερος να τη πάρει μαζί του όποτε επιθυμούσε.

Ακολούθησαν αρκετές δίκες για την υπόθεση, πολλές εκ των οποίων όμως αναβλήθηκαν καθώς ο 40χρονος δεν είχε παρασταθεί. Τελικά το 2012, το αρμόδιο επαρχιακό δικαστήριο απέρριψε την αίτηση του πατέρα σχετικά με την επιμέλεια της κόρης του. Το δικαστήριο λαμβάνοντας υπόψη την επιθυμία της 13χρονης να παραμείνει με τους παππούδες της αλλά και τη γνώμη της Πρόνοιας, έκρινε ότι θα ήταν προς συμφέρον της ανήλικης να παραμείνει με τους παππούδες της.

Το ΕΔΔΑ, ενώπιον του οποίου έφτασε η υπόθεση μετά από προσφυγή του πατέρα έκρινε, κατά πλειοψηφία, πως το 13χρονο κορίτσι έχει το δικαίωμα να επιλέξει με ποιόν θα μείνει και ποιος θα έχει την επιμέλειά του.

Οι Ευρωπαίοι δικαστές εξέτασαν συνολικά την στάση και την προσωπικότητα του ποτέρα απέναντι στην ανήλικη κόρη του και έκριναν πως η ανάθεση της επιμέλειας της στους παππούδες της μετά τον θάνατο της μητέρας της και όχι στον «αδιάφορο» πατέρα είναι συμβατή με την ΕΣΔΑ.

Συγκεκριμένα, οι δικαστές αναφέρουν μεταξύ άλλων στο σκεπτικό της απόφασής τους πως ο πατέρας της μικρής «παρέμεινε παθητικός κατά το πρώτο έτος μετά το αποχωρισμό του από την κόρη του» και πως «την είχε επισκεφτεί μόνο μία φορά όλη την περίοδο, τον Ιανουάριο του 2010».

Επίσης, σημειώνουν πως «δεν είχε απευθυνθεί στις αρμόδιες αρχές του Ουζμπεκιστάν, παρόλο που κάτι τέτοιο φαινόταν ως το πιο λογικό, δεδομένου ότι η ανήλικη βρισκόταν στο Ουζμπεκιστάν». Παράλληλα, υπογραμμίζουν «εκτός από την υποβολή αρκετών καταγγελιών ενώπιον των ρωσικών προξενικών αρχών, δεν είχε προβεί σε καμία ουσιαστική ενέργεια για την επανασύνδεση με την κόρη του κατά το πρώτο έτος του χωρισμού τους».

Τέλος, στη κρίση του δικαστηρίου μέτρησε και το γεγονός πως η ανήλικη ήταν ήδη δεκατριών ετών και πως ήταν πλέον σε θέση να διαμορφώσει τη δική της γνώμη για το θέμα αλλά και να αντιληφθεί τις συνέπειες της απόφασης που έλαβε, δηλαδή να παραμείνει με τους παππούδες της.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ