«Η Ελένη είναι μία από εμάς»: Κατακραυγή για τη δολοφονία στη Ρόδο

06 Δεκεμβρίου 2018 - 10:01

Γενικευμένο φαινόμενο η βία κατά των γυναικών

Του Τάσου Τσιφόρου

Όσο περισσότερο φως πέφτει στη δολοφονία και τον βιασμό της 21χρονης Ελένης στη Ρόδο, τόσο εντείνονται η κοινωνική κατακραυγή για το ειδεχθές έγκλημα. Αναδεικνύεται πλέον ως επιτακτικό αίτημα η παραδειγματική τιμωρία των δραστών. Ωστόσο, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η Ελένη δεν είναι μοναδική περίπτωση. Η αποτρόπαια δολοφονία της Ρόδου μοιάζει πολύ περισσότερο με την πιο ακραία εκδοχή ενός γενικευμένου φαινομένου.

Εννιά εκατομμύρια γυναίκες

Τα στοιχεία που παρουσιάζει η Διεθνούς Αμνηστίας προκαλούν σοκ:

  • 1 στις 20 γυναίκες στην Ε.Ε. έχουν βιαστεί μετά την ηλικία των 15 ετών. Πρόκειται για περίπου 9 εκατομμύρια γυναίκες.
  • 1 στις 10 γυναίκες στην Ε.Ε. βίωσαν κάποια μορφή σεξουαλικής βίας μετά την ηλικία των 15 ετών. Πρόκειται για περίπου 18 εκατομμύρια γυναίκες

Αλλά και στην Ελλάδα, τα (ελλιπή) στατιστικά στοιχεία δείχνουν την έκταση του φαινομένου. Ο Γιώργος ς Καστάνης, ταξίαρχος και διευθυντής δημόσιας ασφάλειας της ΕΛΑΣ, αναφέρει ότι το 2017 δολοφονήθηκαν εννιά γυναίκες από τον σύζυγο ή σύντροφό τους. Οι βιασμοί γυναικών που κατέγραψε η ΕΛΑΣ την ίδια περίοδο ήταν 148.

Ο πραγματικός αριθμός είναι όμως πολλαπλάσιος. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας Γρηγόρης Λέων είχε κάνει πέρσι την εκτίμηση στην Εφημερίδα των Συντακτών ότι οι βιασμοί στην πραγματικότητα ανέρχονται ετησίως στους 4.500, δεδομένου ότι στη Σουηδία, μια χώρα με ανάλογο πληθυσμό με την Ελλάδα, οι βιασμοί υπερβαίνουν τους 5.500.

Το 2018 η τηλεφωνική γραμμή 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας δέχτηκε 4.116 καταγγελίες περιστατικών έμφυλης βίας.

Έγκλημα χωρίς τιμωρία

Τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό η απροθυμία πολλών γυναικών να καταγγείλουν τη σε βάρος τους βία οφείλεται στο ότι συχνά ο δράστης είναι οικείο πρόσωπο. Επιπλέον, η δικαστική διερεύνηση μπορεί να οδηγήσει σε αθώωση του δράστη και ενοχοποίηση του θύματος. Πρόσφατα τρεις περιπτώσεις όπου οι κατηγορούμενοι έπεσαν στα «μαλακά», προκάλεσαν διεθνή αίσθηση.

Στην Ισπανία απαλλάχτηκαν πέντε άνδρες, η λεγόμενη «αγέλη των λύκων», από την κατηγορία του ομαδικού βιασμού μιας δεκαοχτάαχρονης γυναίκας. Οι πέντε καταδικάστηκαν μόνο για το ελαφρύτερο έγκλημα της σεξουαλικής επίθεσης διότι δεν προσκομίστηκαν αποδείξεις για άσκηση ειδικής βίας, όπως η απειλή με μαχαίρι ή φυσικά χτυπήματα. Οι γυναίκες απάντησαν με μεγάλες διαδηλώσεις και η υπόθεση έγινε κεντρικό πολιτικό ζήτημα.

Στην Αργεντινή αθωώθηκαν δύο άντρες λόγω «ελλιπών στοιχείων» για τον βιασμό και το φόνο της δεκαεξάχρονης Lucía Pérez. Σήμερα στην Αργεντινή οργανώνεται πανεθνική γυναικεία απεργία.

Στην Ιρλανδία απαλλάχτηκε ένας άντρας από την κατηγορία για το βιασμό μιας δεκαεφτάχρονης. Το θύμα φορούσε στρινγκ, πράγμα που θεωρήθηκε από το δικαστήριο ένδειξη συναίνεσης. Το στριγνκ μετατράπηκε σε σύμβολο του Ιρλανδικού φεμινιστικού κινήματος ενώ έκανε θραύση το hashtag #thisisnotconsent (αυτό δεν σημαίνει συναίνεση).

Οι αντιδράσεις στην Ελλάδα

Η δολοφονία της Ελένης στη Ρόδο έχει προκαλέσει κατακραυγή σε όλη τη χώρα. Τα social media κατακλύζονται από σχόλια αποτροπιασμού για το έγκλημα αλλά κι εκκλήσεις να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά η ατιμωρησία των δραστών και η «κουλτούρα του βιασμού». Μάλιστα η φεμινιστική πρωτοβουλία «Καμία Ανοχή» οργανώνει κινητοποιήσεις με σύνθημα «Η Ελένη είναι μία από εμάς».

Ταυτόχρονα τίθεται επί τάπητος το ζήτημα της αλλαγής της ποινικής νομοθεσία για τον βιασμό, δηλαδή να θεωρείται βιασμός το σεξ χωρίς συναίνεση. Ο διευθυντής του ελληνικό τμήματος της Διεθνούς Αμνησίας Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε στο Newpost: «Η υπόθεση της δολοφονίας της φοιτήτριας στη Ρόδο αποτελεί ένα ακόμα έγκλημα που γίνεται στην χώρα μας με χαρακτηριστικά έμφυλης βίας. Οι γυναίκες υπόκεινται σε διακρίσεις στους εργασιακούς τους χώρους, δέχονται σεξουαλικές παρενοχλήσεις όταν κυκλοφορούν στο δρόμο και όταν δεν συναινούν, μπορεί να φτάσουμε στο βιασμό και τη δολοφονία. Αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα το 2018, όπου για να στοιχειοθετηθεί ο βιασμός ο νόμος λέει ότι η γυναίκα πρέπει να παλέψει και να αμυνθεί! Δηλαδή το ποινικό σύστημα μεταφέρει το βάρος της απόδειξης του βιασμού στο θύμα. Δεν αρκούν τα ευχολόγια. Απαιτείται η ουσιαστική θεσμική θωράκιση από την έμφυλη βία.»

Πηγή: Newpost

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ