Βαριές ποινές στον Γ. Ανθόπουλο για τοκογλυφία και ξέπλυμα χρήματος

05 Δεκεμβρίου 2018 - 17:20

Κάθειρξη 15 ετών, κατάσχεση περιουσίας και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων στον πρώην υφυπουργό του ΠΑΣΟΚ

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλε στον πρώην υφυπουργό του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Ανθόπουλο ποινή κάθειρξης 15 ετών για τοκογλυφία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, ενώ κατά πλειοψηφία 2-1 οι δικαστές αποφάσισαν να του χορηγήσουν ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση.

Ειδικότερα, το Εφετείο έκρινε ομόφωνα ένοχους, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, εκτός από τον πρώην υφυπουργό και τους 3 συγκατηγορούμενους του, επιβάλλοντάς τους την ίδια ποινή των 15 ετών, ενώ χορηγήθηκε και σε αυτούς αναστολή μέχρι την έκδοση της απόφασης στον επόμενο βαθμό.

Ακόμη το Εφετείο προέβη στην κατάσχεση της περιουσίας τους μέχρι του ποσού που αποτελεί προϊόν του εγκλήματος της τοκογλυφίας και συγκεκριμένα: 1,7 εκ. ευρώ για τον Γιάννη Ανθόπουλο συμπεριλαμβανομένου του σπιτιού του στη Βούλα και 5,7 εκ. ευρώ για τους υπόλοιπους τρεις.

Παράλληλα, στους κατηγορούμενους επιβλήθηκε στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων για 5 χρόνια και χρηματική αποζημίωση 5.000 ευρώ στον κάθε ένα, ενώ στους κ. Ανθόπουλο και σε δύο ακόμη κατηγορούμενους επιβλήθηκε επιπλέον απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. 

Όπως είναι γνωστό, η υπόθεση απασχόλησε τη Δικαιοσύνη από την καπνέμπορο Οδέττη Πετρίδη, η οποία κατήγγειλε ότι δέχθηκε τοκογλυφικό δανεισμό με υψηλά επιτόκια από την εταιρεία Βamaco -μετέπειτα Gennet- για τον οποίο μεσολάβησε ο πρώην υφυπουργός φέρνοντας σε επαφή τις δύο πλευρές. Ο κ. Ανθόπουλος για τις υπηρεσίες του όπως είχε πει κατά τη διάρκεια της δίκης η κ. Πετρίδης, εισέπραττε κάθε φορά το 10% του ποσού.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ