Βίντεο – ντοκουμέντο με τους πυροβολισμούς ανάμεσα στον Κατσίφα και Αλβανούς αστυνομικούς

29 Οκτωβρίου 2018 - 20:38

Άγνωστες πτυχές του αιματηρού περιστατικού

Βίντεο από την ανταλλαγή πυροβολισμών ανάμεσα στον Κωνσταντίνο Κατσίφα και την αλβανική αστυνομία στο χωριό Βουλιαράτες παρουσιάστηκε σε αλβανικά μέσα.

Ο 35χρονος, ντυμμένος με στολή παραλλαγής, διακρίνεται να κρατά όπλο καλάσνικοφ και με τα δύο χέρια καθώς κινείται ανάμεσα σε αυτοκίνητα προσπαθώντας να καλυφθεί από τα αλλεπάλληλα πυρά των Αλβανών αστυνομικών.

Το βίντεο τραβήχτηκε από το εσωτερικό του καφενείου του χωριού και δεν δείχνει τον Κατσιφά να πέφτει νεκρός από τα αστυνομικά πυρά έξω από τις Βουλιαράτες.

Σύμφωνα με τις αλβανικές αρχές, η αστυνομία αναγκάστηκε να καταδιώξει και τελικά να σκοτώσει τον Έλληνα ομογενή επειδή πυροβολούσε εναντίον της.

Ωστόσο η Αθήνα επέδωσε το απόγευμα διάβημα διαμαρτυρίας στην Αλβανίδα πρέσβη.

Οι Έλληνες του χωριού Βουλιαράτες προετοίμαζαν εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και είχαν υψώσει ελληνικές σημαίες με τη συμμετοχή και του Κατσίφα. Ήταν μάλιστα η πρώτη επέτειος μετά τη συμφωνία Τιράνων - Αθήνας για την αποκομιδή των οστών όσων έπεσαν νεκροί στον ελληνοαλβανικό πόλεμο.

Όπως ανέφερε στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΙ ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, λόγω των εορτασμών οι αλβανικές Αρχές ανησυχούσαν για τυχόν επεισόδια με τους Τσάμηδες, και αποφάσισαν τελικά την αποστολή ειδικών δυνάμεων με ελικόπτερο.

Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, το πρωί της Κυριακής, ο Κατσίφας άνοιξε πυρ κατά της αστυνομίας και οι σφαίρες χτύπησαν περιπολικό της τροχαίας, ανέφερε ο κ. Τέλογλου.

Στη διάρκεια των ερευνών που ακολούθησαν εντοπίστηκε σε βουνοπλαγιά, στην περιοχή όπου βρίσκεται το σπίτι του. Η αλβανική αστυνομία διέταξε την επέμβαση των ειδικών δυνάμεων, οι οποίες μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στην περιοχή. Σημειώθηκαν πυροβολισμοί με συνέπεια τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Δίπλα στον νεκρό βρέθηκαν οκτώ κάλυκες, μία τσάντα με περίπου 100 σφαίρες καλάσνικοφ, μαχαίρι στρατιωτικού τύπου και θηλιά στρατιωτικού τύπου.

Οι ελληνικές Αρχές στο Αργυρόκαστρο, επισήμανε ο κ. Τέλογλου ενημερωνόταν για την εξέλιξη του επεισοδίου.

Την παρέμβαση της κυβέρνησης για τη διαλεύκανση της υπόθεσης προανήγγειλε το απόγευμα ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης. Μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής, δήλωσε πως η παρακολούθηση του ζητήματος δεν μένει μόνο σε επίπεδο θεωρητικό αλλά θα αποκτήσει τις επόμενες μέρες και πρακτικό αντίκρισμα.

Ο υπουργός χωρίς να εξειδικεύσει τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση, συνέστησε αυτοσυγκράτηση για να μη δοθεί όπως είπε ευκαιρία σε ακροδεξιές κραυγές να εκφραστούν μέσα από ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ