Προφυλακιστέοι ο Γ. Παπαντωνίου και η σύζυγός του - «Eργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης» βλέπει ο πρώην υπουργός

23 Οκτωβρίου 2018 - 23:25

Μεταφέρθηκαν από την πίσω πόρτα των Δικαστηρίων, με χειροπέδες, στη ΓΑΔΑ

Το δρόμο για τις φυλακές πήρε ο πρώην υπουργός Άμυνας και Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του Στ. Κουράκου με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα. Ο Γιάννος Παπαντωνίου είναι ο δεύτερος υπουργός μετά τον Άκη Τσοχατζόπουλο που κρίνεται προσωρινά κρατούμενος για μαύρο χρήμα από συμβάσεις εξοπλιστικών.

Τόσο ο πρώην υπουργός που απολογήθηκε για 16 ώρες στους ανακριτές όσο και η σύζυγός του, αρνήθηκαν την κατηγορία που τους έχει αποδώσει η ελληνική δικαιοσύνη.

Το αδίκημα που τους έχει αποδοθεί - νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη εγκληματική δραστηριότητα - αφορά σε 2,8 εκατ. ελβετικά φράγκα, ποσό που σύμφωνα με το κατηγορητήριο δόθηκε στον πρώην υπουργό ως δώρο για τη σύμβαση εξοπλιστικού προγράμματος, το 2003, που αφούσε στην αναβάθμιση και τον εκσυχρονισμό έξι φρεγατών τύπου «S».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Γιάννος Παπαντωνίου διατηρούσε επτά τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία και μέσω ενός δικτύου 37 υπολογαριασμών διακινήθηκε μέρος του μαύρου χρήματος ώστε να σβηστούν τα ίχνη του. Σε κάποιους από αυτούς τους λογαριασμούς συνδικαιούχος ήταν και η σύζυγός του Παπαντωνίου για αυτό και βρέθηκε και εκείνη κατηγορούμενη.

Οι δυο ανακριτές Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα και Γ. Ευαγγέλου που χειρίζονται την υπόθεση υπέβαλαν στο ζεύγος Παπαντωνίου πλήθος ερωτήσεων για τη διακίνηση και κυρίως για την προέλευση των συγκεκριμένου ποσού. Μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός προέβαλε το επιχείρημα πως όλα τα χρήματα είναι νόμιμα και καθαρά και πως το συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα ωφέλησε το ελληνικό δημόσιο και δεν το ζημίωσε με 400 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει το κατηγορητήριο.

Ωστόσο, οι ανακριτές δεν πείσθηκαν από τα επιχειρήματά τους και αποφάσισαν την προσωρινή τους κράτηση. Το κατηγορητήριο αναφέρει μάλιστα πως τα 2,8 εκατ. ελβετικά φράγκα είναι μέρος ενός ποσού ύψους περίπου 4 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που διατέθηκε για να προτιμηθεί συγκεκριμένος υποκατασκευαστής για την αναβάθμιση των φρεγατών, έναντι άλλων.

Κατά τη μεταγωγή του ιδίου και της συζύγου του στη ΓΑΔΑ, ο Γιάννος Παπαντωνίου σχολίασε πως «η εργαλειοποίηση της ελληνικής Δικαιοσύνης θέτει σε κίνδυνο τη Δημοκρατία, προσθέτοντας ότι το "δόγμα Πολάκη" εφαρμόζεται γενικά». Οι Γ. Παπαντωνίου και Σταυρούλα Κουράκου μεταφέρθηκαν από την πίσω πόρτα των Δικαστηρίων, με χειροπέδες, στη ΓΑΔΑ και από εκεί αναμένεται, την Τετάρτη, να μεταφερθούν στο Κορυδαλλό. 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ