Εξαπλασιάστηκαν με το νόμο Παρασκευόπουλου οι αποφυλακίσεις το 2015-2018

11 Οκτωβρίου 2018 - 17:39

Τι προέκυψε από απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης σε ερώτηση του Ποταμιού

Του Παναγιώτη Τζαννετάτου

Σε 341 ανέρχονται, οι αποφυλακίσεις που έγιναν το διάστημα 2015-18 στο πλαίσιο των αποσυμφορητικών νόμων (323 με τις διατάξεις Παρασκευόπουλου), αριθμός εξαπλάσιος σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία (57 την περίοδο 2009-2014).

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της απάντησης του υπουργείου Δικαιοσύνης σε ερώτηση βουλευτών του Ποταμιού. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία αυτά το ποσοστό των αιτήσεων κρατουμένων για αποφυλακίσεις που τελικώς εγκρίθηκαν ανέρχεται σε 85%, καθώς απορρίφθηκαν μόλις 60 αιτήσεις.

Τέλος, 79 συνολικά ήταν οι περιπτώσεις ψυχικών διαταραχών που προστέθηκαν με το νόμο Παρασκευόπουλου ως κατηγορίες που δικαιολογούν την πρόωρη αποφυλάκιση, χωρίς ωστόσο- όπως τουλάχιστον λέει το Ποτάμι- να διευκρινίζεται αν οι αποφυλακίσεις έγιναν με πιστοποιητικό αναπηρίας λόγω ψυχικής νόσου όπως στην περίπτωση Φλώρου.

Η ανακοίνωση του Ποταμιού

«Δύο μέρες μετά τη νέα παράταση που έδωσε ο υπουργός κ. Καλογήρου στην ισχύ του νόμου Παρασκευόπουλου, το Υπουργείο Δικαιοσύνης απαντώντας στην ερώτηση των βουλευτών του Ποταμιού παραδέχεται ότι τα τελευταία 3 χρόνια εξαπλασιάστηκε σε σχέση με την προηγούμενη 5ετία, ο αριθμός των αποφυλακίσεων για λόγους "αναπηρίας"» ανακοίνωσε την Πέμπτη το Ποτάμι.

»Η απάντηση του υπουργείου ενισχύει όσα εδώ και τρία χρόνια καταγγέλλει Το Ποτάμι. Ο νόμος Παρασκευόπουλου από την αναγκαία αποσυμφόρηση των φυλακών οδήγησε σε μια «βιομηχανία» αποφυλακίσεων με ευνοημένους αυτούς που είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν τα αναγκαία δικαιολογητικά.

 

Διαβάστε ολόκληρο το θέμα στο newpost.gr

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ