Μάλλον σεξουαλικό το κίνητρο της δολοφονίας της Βικτόρια Μαρίνοβα

10 Οκτωβρίου 2018 - 12:57

DNA του συλληφθέντα ως ύποπτου βρέθηκε στη σκηνή του εγκλήματος - Χαιρετίζει ο Γιουνκέρ τη σύλληψη

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, χαιρετίζει με σχετική ανακοίνωση, τις γρήγορες και έντονες προσπάθειες του πρωθυπουργού Μπορίσοφ και των βουλγαρικών αρχών, που σε στενή συνεργασία με τις αρχές των άλλων κρατών-μελών της ΕΕ συνέλαβαν τον υπόπτο για τη δολοφονιά της δημοσιογράφου Βικτόρια Μαρίνοβα. «Οι σκέψεις μας παραμένουν με την οικογένεια και τους φίλους της Βικτόρια Μαρίνοβα» καταλήγει στην ανακοίνωση.

Βρέθηκε DNA του συλληφθέντα στη σκηνή του εγκλήματος

Ο ύποπτος, που ονομάζεται Σεβερίν Κρασιμίροφ, είναι Βούλγαρος γεννημένος το 1997 και ήταν ήδη καταζητούμενος για δολοφονία και βιασμό, εξήγησε ο γενικός εισαγγελέας Σοτίρ Τσατσάροφ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε νωρίτερα στη Σόφια. Κατοικούσε στην περιοχή του εγκλήματος και διέφυγε στη Γερμανία οδικώς, μέσω της Ρουμανίας, την Κυριακή, την επομένη δηλαδή του φόνου.

Υπενθυμίζεται ότι ο ύποπτος συνελήφθη στη Γερμανία, χθες τη νύχτα, βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, και το DNA του  βρέθηκε στη σκηνή του εγκλήματος, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Βουλγαρίας Μλάντεν Μαρίνοφ. «Εχουμε αρκετά στοιχεία που συνδέουν αυτό το πρόσωπο με τον τόπο του εγκλήματος και το θύμα», είπε.

Η δολοφονία της Βικτόρια Μαρίνοβα, παρουσιάστριας του τοπικού τηλεοπτικού δικτύου TVN, της οποίας το πτώμα βρέθηκε το Σάββατο σε πάρκο στις όχθες του Δούναβη, προκάλεσε αποτροπιασμό στην Ευρώπη, δημιουργώντας φόβους για ξεκαθάρισμα λογαριασμών που συνδέεται με την επαγγελματική της δραστηριότητα.

Σεξουαλικό, μάλλον, το κίνητρο

«Τα στοιχεία που έχουμε σε αυτό το στάδιο δημιουργούν την εντύπωση ότι πρόκειται για μία μη προμελετημένη επίθεση με κίνητρο σεξουαλικό», ανάφερε επιπλέον ο γενικός εισαγγελέας Σοτίρ Τσατσάροφ. Το προφίλ του ύποπτου και ο τρόπος δράσης καθιστούν όλο και περισσότερο αβέβαιη την υπόθεση μίας δολοφονίας που συνδέεται με την επαγγελματική δραστηριότητα του θύματος. Αλλά θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε όλα τα σενάρια», συμπλήρωσε.

Αντιδράσεις 

Υπένθυμίζεται ότι ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς είχε κάνει λόγο για μία «θαρραλέα δημοσιογράφο που έπεσε στον αγώνα για την αλήθεια και κατά της διαφθοράς». Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ειρωνεύθηκε τα βιαστικά, κατά τη γνώμη του, αυτά συμπεράσματα: «Μέσα σε μόλις τρεις ημέρες, διάβασα τερατώδη πράγματα για την Βουλγαρία», δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Δεν αρμόζει σε εμάς ως χώρα να συρόμαστε στη λάσπη μέσα σε λίγες ημέρες, την ώρα που όλος ο κόσμος εργαζόταν όχι στο 100% αλλά στο 1.000% για να διαλευκάνει το έγκλημα», είπε.

Η Βουλγαρία, κόκκινο πανί στην Ε.Ε. ως προς την ελευθερία του Τύπου

Η Βουλγαρία βρίσκεται στην 111η θέση στις 180 της παγκόσμιας κατάταξης ως προς την ελευθεροτυπία, σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι παραπέμπει στην OLAF, την ευρωπαϊκή υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης, την υπόθεση σχετικά με τις αποκαλύψεις που ακούστηκαν την εκπομπή της Βικτόρια Μαρίνοβα σχετικά με την διασπάθιση ευρωπαϊκών πόρων. 

Πολλοί διεθνείς παρατηρητές ανέφεραν ότι η δημοσιογράφος είναι η τρίτη που δολοφονείται στην Ευρώπη σε διάστημα ενός έτους, μετά την Μαλτέζα Ντάφνι Γκαρουάνα Γκαλιζία και τον Σλοβάκο Γιαν Κούτσιακ. 

Πολλοί βούλγαροι ειδικοί εξέφρασαν αμφιβολίες για το αν το κίνητρο της δολοφονίας συνδέεται με την επαγγελματική δραστηριότητα της δημοσιογράφου, τονίζοντας ότι η ασχολία της δεν είχε σχέση με την ερευνητική δημοσιογραφία και ότι η υπόθεση αυτή δεν συμβαδίζει με τον τρόπο τέλεσης του εγκλήματος.

Σύμφωνα με την μην κυβερνητική οργάνωση Επιτροπή του Ελσίνκι, 19 γυναίκες έχασαν την ζωή τους σε επιθέσεις στην Βουλγαρία αυτήν την χρονιά.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ