Μιχ. Καλογήρου σε Κυρ. Μητσοτάκη: Εμείς καταργήσαμε τις προβλέψεις του «τυποκτόνου νόμου»!

24 Σεπτεμβρίου 2018 - 18:03

Με ανακοίνωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης απαντάει στη σφοδρή κριτική του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας.

Με πρωτοβουλία της παρούσας κυβέρνησης καταργήθηκαν οι προβλέψεις του λεγόμενου «τυποκτόνου νόμου» (Ν. 2328/1995), έμπνευσης του άλλοτε συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη, τότε Υπουργού Τύπου και ΜΜΕ, κ. Ε. Βενιζέλου. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιχάλης Καλογήρου απαντώντας στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και με αφορμή τη σύλληψη των τριών δημοσιογράφων του «Φιλελεύθερου» δεσμεύτηκε να καταργήσει το αυτόφωρο για τα αδικήματα περί Τύπου.

Αναλυτικά, η απάντηση του κ. Καλογήρου στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας έχει ως εξής: «Μετά τον «υποκατώτατο» μισθό τον οποίο δεσμεύτηκε να καταργήσει, μόλις μετά την έκφραση της νομοθετικής πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης για …κατάργησή του, ο κ. Μητσοτάκης για ακόμη μια φορά κρούει θύρες ανοιχτές, δεσμευόμενος για την κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας στα εγκλήματα που τελούνται δια του Τύπου. Κι αυτό, παρότιέχει γνωστοποιηθεί ότι επίκειται η αναμόρφωση της διαδικασίας του αυτόφωρου εγκλήματος για συγκεκριμένες κατηγορίες πλημμελημάτων μετά την τελική επεξεργασία των σχεδίων των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών για τους Ποινικούς Κώδικες.

Ο κ. Μητσοτάκης, προσπαθώντας, ανεπιτυχώς, να δημιουργήσει για την Ελλάδα τη στρεβλή εικόνα μιας χώρας, που βρίσκεται μακριά από τις ευρωπαϊκές αρχές του κράτους δικαίου, παραγνωρίζει ότι μόλις με πρωτοβουλία της παρούσας Κυβέρνησης καταργήθηκαν οι προβλέψεις του λεγόμενου «τυποκτόνου νόμου» (Ν. 2328/1995), έμπνευσης του άλλοτε συνεργάτη του, τότε Υπουργού Τύπου και ΜΜΕ, κ. Ε. Βενιζέλου.

Η παρούσα Κυβέρνηση ήταν άλλωστε εκείνη που έδωσε τέλος και στην πρακτική των λεγόμενων «διαρκών αυτοφώρων», που εισήγαγε ο Ν. 3943/2011, για τη μη καταβολή χρεών προς το δημόσιο για οφειλές μόλις άνω των 5.000€.

Η Κυβέρνηση στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης που με πρωτοβουλία της θα ανοίξει και στο πλαίσιο της ψήφισης των Ποινικών Κωδίκων θα εισηγηθεί τις αναγκαίες βελτιωτικές αλλαγές που απορρέουν από τα αιτήματα της κοινωνίας και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σχετικά με το άρθρο 10 της ΕΣΔΑ».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ