Ο Άρειος Πάγος επικύρωσε την έκδοση του Mr. Bitcoin στη Ρωσία

14 Σεπτεμβρίου 2018 - 15:32

Στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης πλέον η τύχη του Αλεξάντερ Βίνικ

Στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης βρίσκεται πλέον η τύχη του Αλεξάντερ Βίνικ, μετά την απόρριψη από τον Άρειο Πάγο της αναίρεσης που ο ίδιος είχε ασκήσει κατά της απόφασης του συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης με την οποία είχε αποφασιστεί η έκδοσή του στη Ρωσία.

Ο 39χρονος Ρώσος υπήκοος – γνωστός ως Mr Bitcoin- είχε συλληφθεί το καλοκαίρι του 2017 στη Χαλκιδική, όντας καταζητούμενος από τις αμερικανικές αρχές ως «εγκέφαλος» εγκληματικής οργάνωσης στην οποία καταλογίζεται ότι νομιμοποίησε παράνομα έσοδα (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος), ύψους τουλάχιστον 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μέσω διαδικτυακής ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων (bit coins).

Ο ίδιος ο 39χρονος δήλωσε ενώπιον του συμβουλίου του Αρείου Πάγου ότι επιθυμεί την έκδοσή του στην Ρωσία και πως ό,τι έχει να πει για όσα του καταλογίζονται θα το αναφέρει ενώπιον της Ρωσικής δικαιοσύνης. Να σημειωθεί πως η Ρωσία ζητεί την έκδοση του Βίνικ για το αδίκημα της απάτης μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή,

Πλέον μετά την επικύρωση από τον Άρειο Πάγο της απόφασης του συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης με την οποία είχε άνοιξε ο δρόμος για την έκδοσή του στη Ρωσία, την τύχη του 39χρονου θα καθορίσει η απόφαση που θα λάβει ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Μια απόφαση που αναμένεται να καθορίζει σε ποια χώρα θα εκδοθεί ο o Mr Bitcoin, δεδομένου ότι ο ίδιος εκζητείται και από τις αμερικανικές αρχές και ήδη ο Άρειος Πάγος με άλλη απόφασή του έχει κάνει δεκτό το σχετικό αίτημα των ΗΠΑ.

Πάντως Ρωσία και Αμερική δεν είναι οι μόνες χώρες που ζητούν την έκδοση του Α. Βίνικ. Στις 19 Σεπτεμβρίου συζητείται ένα ακόμη αίτημα στην ελληνική Δικαιοσύνη, αυτή τη φορά από την Γαλλία, η οποία επίσης ζητεί την έκδοση του 39χρονου.

Οι αμερικανικές διωκτικές Αρχές αποδίδουν στον 38χρονο ότι διαχειριζόταν την πλατφόρμα BTC-e, μέσω της οποίας νομιμοποιήθηκαν κέρδη από παράνομες δραστηριότητες εγκληματικών ομάδων. Ως τέτοιες δραστηριότητες αναφέρονται για παράδειγμα κυβερνοεπιθέσεις από «χάκερς» που ζητούν λύτρα, φοροδιαφυγή μέσω bitcoin κ.ά.

Όπως είναι γνωστό, η επίμαχη πλατφόρμα (BTC-e) θεωρείται από τα πλέον διαδεδομένα ανταλλακτήρια ψηφιακών νομισμάτων. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ τη συσχετίζει με τη δράση ύποπτων προσώπων, χάκερ, πρακτόρων, ακόμη και εκβιαστών του κυβερνοχώρου.

Πάντως, ο συνήγορος του 39χρονου, Ηλίας Σπυρλιάδης, με αφορμή την επικύρωση της έκδοσης του εντολέα του στη Ρωσία ανέφερε πως «με την σημερινή απόφαση του Αρείου Πάγου ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει μία δυνατότητα παραπάνω να χρησιμοποιήσει, ώστε να αποφασίσει την έκδοση του Βίνικ στην Ρωσία, η οποία άλλωστε είναι και η χώρα καταγωγής του».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ