Υπόθεση Σκριπάλ: Τι θα κάνουν οι Ρώσοι, αν το Λονδίνο ζητήσει τους δύο υπόπτους για ανάκριση

14 Σεπτεμβρίου 2018 - 14:53

Ο πόλεμος των δηλώσεων μεταξύ Βρετανίας-Ρωσίας συνεχίζεται μετά τη συνέντευξη των Μποσίροφ-Πετρόφ.

Το να κατηγορείται η Ρωσία για ψέματα μετά τη συνέντευξη των δύο ανδρών που το Λονδίνο κατήγγειλε ως Ρώσους πράκτορες υπεύθυνους για τη δλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού κατάσκοπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στην Αγγλία είναι «παράλογο», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. 

Ο Πεσκόφ απαντώντας στο Λονδίνο, που χθες μετά τη συνέντευξη έκανε λόγο για «ψέματα» και «προσβολή της νοημοσύνης», είπε στους δημοσιογράφους τα εξής: «Το να κατηγορείται η Ρωσία για ψέματα μετά τις δηλώσεις των δύο Ρώσων πολιτών είναι παράλογο. Είναι απλοί πολίτες. Δεν έχουν καμία σχέση με τη ρωσική κυβέρνηση».

Μάλλον δεν είδε τη συνέντευξη ο Πούτιν

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ διευκρίνισε ότι «δεν είναι πολύ πιθανό» ο Βλαντίμιρ Πούτιν -ο οποίος λίγα μόλις 24ωρα πριν τους είχε καλέσει να βγουν και να μιλήσουν- να παρακολούθησε τη συνέντευξη των Ρουσλάν Μποσίροφ και Αλεξάντρ Πετρόφ. Οι δυο Ρώσοι που κατηγορούνται από το Λονδίνο ότι είναι πράκτορες της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών (GRU), ισχυρίστηκαν στη συνέντευξή τους πως ως απλοί τουρίστες -και συγκεκριμένα για να θαυμάσουν τον Καθεδρικό Ναό της πόλης- βρέθηκαν από σατανική σύμπτωση στο Σάλσμπερι την ημέρα της δηλητηρίασης.

Αν υπάρξει βρετανικό αίτημο για ανάκριση

Απαντώντας σε ερώτηση, αν η Ρωσία θα δεχόταν ο Ρουσλάν Μποσίροφ και ο Αλεξάντρ Πετρόφ να μεταβούν στη Βρετανία για να ανακριθούν, ο εκπρόσωπος είπε ότι «δεν μπορώ να απαντήσω, γιατί δεν γνωρίζουμε» αν οι Βρετανοί θέλουν να τους ανακρίνουν ή όχι. «Χωρίς αμφιβολία αν υποβληθεί ένα τέτοιο αίτημα, θα εξεταστεί από τη ρωσική πλευρά σε αυστηρή συμφωνία με τη ρωσική νομοθεσία». Πάντως τόνισε ότι οι άνθρωποι αυτοί «δεν παραβίασαν κανέναν νόμο στο ρωσικό έδαφος και δεν γνωρίζουμε επισήμως αν παραβίασαν κάποιον νόμο οπουδήποτε στον κόσμο».

Υπενθυμίζεται ότι τόσο οι Σκριπάλ, όσο και ένας αστυνομικός που μολύνθηκε όταν τους βοήθησε, επιβίωσαν μετά από νοσοκομειακή περίθαλψη από τη δηλητηρίαση, με το νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ. Τον Ιούνιο, όμως, άλλοι δύο άνθρωποι μολύνθηκαν από την ίδια ουσία, και μία γυναίκα δεν ήταν τόσο ...τυχερή. Η Ντον Στέρτζες, 44χρονη μητέρα τριών παιδιών, νοσηλεύθηκε σε κρίσιμη κατάσταση και απεβίωσε τστις 8 Ιουλίου. Ο σύντροφός της Τσάρλι Ρόουλι πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο μερικές ημέρες αργότερα.

Η Βρετανία κατηγορεί τη Μόσχα πως βρίσκεται πίσω από την επίθεση αυτή με τη δηλητηριώδη νευροτοξίνη γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη διπλωματική κρίση ανάμεσα στο Κρεμλίνο, που αρνείται κάθε ανάμιξη, και τη Δύση. 

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ