Ναυάγιο: Κλείνει η παραλία της Ζακύνθου μετά την κατολίσθηση

14 Σεπτεμβρίου 2018 - 11:58

Τουλάχιστον άλλες επτά, οι επισφαλείς παραλίες του Ιονίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ

Κλειστή μέχρι νεωτέρας, με απόφαση του Λιμεναρχείου Ζακύνθου, η διάσημη παραλία Ναυάγιο, ύστερα από την κατολίσθηση που σημειώθηκε την Πέμπτη και είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό επτά ατόμων. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Ζακύνθου, «απαγορεύεται η προσέγγισης-αγκυροβολίας κάθε πλωτού μηχανοκίνητου ή μη μηχανοκίνητου μέσου, καθώς και την απαγόρευση λήψης θαλάσσιου λουτρού από λουόμενους στον Όρμο Ναυαγίου Ζακύνθου. Την προσωρινή αναστολή ισχύος της Αριθ. Πρωτ: 2131.13/1189/16/18-05-2016 Απόφασης της Υπηρεσίας μας (ΦΕΚ Β΄ 1814/21-06/2016). Η παρούσα ισχύει από εκδόσεως μέχρι νεωτέρας».

«Αυτή την ώρα είναι κλειστή η παραλία. Είναι εγκατεστημένα εκεί γύρω στα 20-25 άτομα της Πυροσβεστικής, περιμένουμε μια απόφαση να καθαρογραφεί σήμερα από τον Λιμενάρχη, θα είναι στην λογική ότι δεν θα είναι προσβάσιμη η παραλία μέχρι να ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα». Αυτό δήλωσε νωρίτερα ο αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου, Λευτέρης Νιοτόπουλος, στον ΣΚΑΪ, συμπληρώνοντας: «Υπάρχουν ήδη μελέτες, δεν είναι μόνο για αυτήν την παραλία, αλλά για έξι με επτά παραλίες σε όλη την Ελλάδα, θα έχουμε τη δυνατότητα να ξαναδούμε τη μελέτη», ανέφερε σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας που θα πρέπει να ληφθούν. «Αν επισκεφτείτε την περιοχή θα δείτε ταμπελάκια, τα οποία λένε μέχρι εδώ. Αυτό τι σημαίνει; Ότι δεν πρέπει να το παραβιάζεις και πρέπει να το σέβεσαι», συμπλήρωσε.

Επτά επίφοβες παραλίες στο Ιόνιο

Στο μεταξύ, μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ από το Περού όπου βρίσκεται για τις αναγκές της δουλειάς του και αναμένεται να επιστρέψει άμεσα, ο καθηγητής και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, έκανε λόγο για πιθανές κατολισθήσεις σε τουλάχιστον επτά παραλίες του Ιουνίου. 

Το Πόρτο Κατσίκι της Λευκάδας και ο Μύρτος της Κεφαλλονιάς είναι δύο από τις παραλίες που κατονόμασε. Σύμφωνα με τον καθηγητή, έχει προταθεί στην περιφέρεια ένα πρόγραμμα έρευνας που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, για την αντιμετώπιση των κινδύνων. Το πρόγραμμα αυτό προσπαθεί να σεβαστεί μεν το περιβάλλον, αλλά να προστατέψει και τους επισκέπτες. Χωρίζει τις περιοχές σε ζώνες με βάση την επικινδυνότητά τους, αφήνοντας ελεύθερα τα πιο ακίνδυνα σημεία.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ