«Έτσι χάσαμε τους ανθρώπους μας»!

08 Σεπτεμβρίου 2018 - 08:42

Το lawandorder.gr φέρνει στο φως τραγικές ιστορίες θυμάτων της εφιαλτικής πυρκαγιάς μέσα από τις μηνύσεις των συγγενών τους.

Άγνωστες ιστορίες ανθρώπων που έσβηναν «αβοήθητοι» μέσα στις φλόγες, φέρνει στο φως το lawandorder.gr. Συγγενείς θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς που έπληξε την Ανατολική Αττική στις 23ης Ιουλίου και προκάλεσε εκατόμβη θυμάτων, περιγράφουν στις μηνύσεις που έχουν καταθέσει στην εισαγγελία Πρωτοδικών, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οι δικοί τους άνθρωποι- σύζυγοι, μητέρες, παππούδες και παιδιά - περικυκλώθηκαν από τις φλόγες χάνοντας με τον πλέον φρικτό τρόπο τις ζωές τους, μέσα σε ελάχιστα λεπτά της ώρας. Κάθε περιστατικό και ένας θρήνος, κάθε ιστορία και μια ανοιχτή πληγή για αυτούς που έμειναν πίσω...

Επέστρεψε να πάρει τα κλειδιά του και απανθρακώθηκε

Στην τελευταία μήνυση που κατατέθηκε στην εισαγγελία Πρωτοδικών από 16 συγγενείς οκτώ θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς, περιγράφεται η τραγική ιστορία ενός άνδρα, συζύγου και πατέρα δυο παιδιών, που η μοίρα ήθελε να βρεθεί στην «καρδιά» της καταστροφής από μια αβλεψία.

Όπως περιγράφουν στη μήνυση τα μέλη της οικογένειας του, ο δικός τους άνθρωπος διατηρούσε εξοχικό στη Νέα Μάκρη, το οποίο είχε επισκεφθεί το πρωί της 23ης Ιουλίου μαζί με τη σύζυγό του για κάποιες τεχνικές εργασίες. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο ίδιος και η σύζυγός του αφού έκαναν τις δουλειές τους στο εξοχικό τους, επέστρεψαν στο σπίτι τους στην Αγία Παρασκευή. Λίγο αργότερα όμως διαπίστωσαν πως είχαν ξεχάσει τα κλειδιά τους στο εξοχικό τους. Τότε ο πατέρας πήρε το αυτοκίνητο μόνος του και πήγε στη Νέα Μάκρη για να πάρει τα κλειδιά που είχε ξεχάσει.

Αυτή όμως έμελλε να ήταν και η τελευταία φορά που ο άτυχος άνδρας θα οδηγούσε προς το εξοχικό του. Περιγράφουν στη μήνυσή τους οι συγγενείς του: «Όταν βρέθηκε στη Λ. Μαραθώνος και ενώ τη διέσχιζε κανονικά προς Ν. Μάκρη, η εκεί Τροχαία τον οδήγησε υποχρεωτικά όπως και τους άλλους οδηγούς προς το Μάτι, το οποίο κατά τη στιγμή εκείνη, και λίγο πριν, φλέγονταν στη κυριολεξία, κάτι, όμως, που δεν γνώριζε ο ίδιος και δεν ήταν δυνατόν να το γνωρίζει, αλλά έδειξε εμπιστοσύνη στη Τροχαία. Όταν έφτασε ο σύζυγος και πατέρας μας στο Μάτι εγκλωβίστηκε στη κυριολεξία, λόγω του έντονου κυκλοφοριακού προβλήματος και επειδή είδε πολύ κοντά του τη φωτιά και τους καπνούς βγήκε από το αυτοκίνητό του μήπως και σωθεί. Δυστυχώς, τόσο αυτός όσο και άλλα 25 άτομα, βρήκαν στο σημείο εκείνο τραγικό θάνατο διά της πλήρους και βασανιστικής απανθράκωσης τους. Το αυτοκίνητό του βρέθηκε τελείως καμένο όπως και τα άλλα αυτοκίνητα...».

Έμεινε να σώσει το σπίτι του

Τρία μέλη μιας άλλης οικογένειας (δυο παιδιά και η χήρα) περιγράφουν στη μήνυσή τους πως έχασαν τον πατέρα και σύζυγο μέσα στην πύρινη λαίλαπα. Εκείνος έμεινε πίσω για να σώσει το εξοχικό σπίτι της οικογένειας στο Νέο Βουτζά, δίνοντας όμως άνιση μάχη με τις φλόγες. Αναφέρουν στη μήνυση που κατέθεσαν στην εισαγγελία: «Εμείς (σ.σ τα παιδιά και η σύζυγος) μόλις πληροφορηθήκαμε για τη φωτιά και είδαμε τους καπνούς, πήραμε το αυτοκίνητο μας και φύγαμε για τον Άγιο Ανδρέα Αττικής και έτσι γλυτώσαμε... Αντίθετα, ο σύζυγος και πατέρας μας έμεινε σπίτι, μήπως και το σώσει. Όταν είδε όμως ότι πράγματα δυσκόλευαν και ήταν πολύ επικίνδυνα και για το σπίτι και για τον ίδιο, πήρε το αυτοκίνητό του για να φύγει και να έρθει και αυτός στον Άγιο Ανδρέα. Σε απόσταση όμως 150 μέτρων από το σπίτι μας τον περικύκλωσαν οι φλόγες και οι καπνοί. Υποχρεώθηκε να κατέβει από το αυτοκίνητό του αλλά το θερμικό κύμα τον τραυμάτισε πολύ σοβαρά. Μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης, μετά στο Σισμανόγλειο, μετά στο ΚΑΤ, όπου και, δυστυχώς απεβίωσε στις 14 Αυγούστου. Όπως μας ενημέρωσε κατά την ως άνω επί 2οημέρου νοσηλεία του στα νοσοκομεία, δεν υπήρχε καμία ενημέρωση ούτε και βοήθεια, ούτε από την περιφέρεια, ούτε από το Δήμο, ούτε από τη Πυροσβεστική και την Αστυνομία. Αυτό γνωρίζαμε και εμείς, διότι, πράγματι, ούτε την παραμονή της πυρκαγιάς 22/7 ούτε κατά την ημέρα της τραγωδίας (23/7) είχαμε οποιαδήποτε ενημέρωση».

«Έσβησε μέσα στη θάλασσα» 

Η κόρη μιας ηλικιωμένης γυναίκας περιγράφει πως η μητέρα της χάθηκε στις 23 Ιουλίου μέσα στην θάλασσα, όπου είχε καταφύγει για να γλυτώσει από την φωτιά. Η ηλικιωμένη γυναίκα ήταν φιλοξενούμενη μαζί με την κόρη της και την εγγονή της σε φιλικό σπίτι στην Αργυρά Ακτή, στο Μάτι. Στη μήνυση που κατέθεσε η κόρη της στην εισαγγελία περιγράφει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε την μητέρα της: «Όταν εμφανίστηκαν οι καπνοί και οι φλόγες δεν μας ειδοποίησε κανείς, ούτε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ούτε από την Περιφέρεια, ούτε από το Δήμο και ούτε από την Πυροσβεστική ή την Αστυνομία. Επίσης, καμία ενημέρωση δεν είχαμε και κατά την προηγούμενη ημέρα (22/7) όταν η ΕΜΥ έδωσε βαθμό επικινδυνότητας 4, ήτοι πολύ υψηλό και με ένδειξη μεγάλης επικινδυνότητας τόσο για εκδήλωση πυρκαγιάς, όσο και για την γρήγορη επέκτασή της. Κατόπιν όλων αυτών, η μητέρα μου, παρά την ηλικία της, συνοδευόμενη από εμένα και την εγγονή της, πήγαμε στην εκεί παραλία, προκειμένου να σωθούμε όπως έκαναν και άλλοι κάτοικοι. Η φωτιά όμως έφτασε πολύ κοντά τους εκεί, στην Αργυρά Ακτή, και μέχρι τα βράχια, οπότε όλοι μας και η υπερήλικη μητέρα μας, υποχρεωθήκαμε, προκειμένου να σωθούμε να μπούμε στη θάλασσα. Δυστυχώς όμως η μητέρα μου δεν άντεξε μέσα στη θάλασσα και στο μεγάλο πανικό που επικράτησε αλλά και τους πολλούς καπνούς και τις αναθυμιάσεις και δεν κατάφερε να επιζήσει... Στη προκειμένη περίπτωση για τη μητέρα μου, που μπήκε στη θάλασσα για να σωθεί, όπως και για όλα τ' άλλα θύματα μέσα στη θάλασσα, μεγάλοι ευθύνη έχουν και οι αρμόδιοι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος της περιοχής, οι οποίοι και αυτοί θα έπρεπε να ενεργήσουν τα νόμιμα και ιδίως να βρουν τρόπο να μην είναι δεκάδες άνθρωποι μέσα στη θάλασσα επί πολλές ώρες και να μεριμνήσουν για τη περισυλλογή τους...».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ