Σ. Κοντονής: Προσεχώς ...δικαστική αστυνομία, Ευρωπαίος εισαγγελέας και τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου

11 Ιουλίου 2018 - 14:00

Τι εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου

Την ίδρυση δικαστικής αστυνομίας, την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου της Αθήνας, τη σύσταση κώδικα που θα ρυθμίζει τη λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά και την κατάθεση νομοσχεδίου για τον Ευρωπαίο εισαγγελέα, ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταύρος Κοντονής.

Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης εξήγγειλε την παράδοση δύο δικαστικών αιθουσών στο κτίριο Κεράνης, προκειμένου να επισπευσθεί η εκδίκαση μεγάλων δικών, μεταξύ των οποίων και της Χρυσής Αυγής, αλλά και τη δημιουργία ειδικών χώρων σε Αθήνα και Πειραιά για τα σεξουαλικώς κακοποιημένα παιδιά.

Ο κ. Κοντονής ανακοίνωσε ακόμη πως δεν θα εκδοθεί τελικά στη Μολδαβία με απόφασή του, η Μολδαβή υπήκοος, θύμα τράφικινγκ, για την οποία ο Αρειος Πάγος είχε αποφανθεί υπέρ της εκδοσης της.

Συγκεκριμένα για το νομοσχέδιο για τη δικαστική αστυνομία, ο κ. Κοντονής τόνισε πως η επεξεργασία του ολοκληρώθηκε και θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή. Σύμφωνα με τις διατάξεις του αρχικά αστυνομικοί θα στελεχώσουν την υπηρεσία σε Αθήνα και Πειραιά ενώ στη συνέχεια στη δικαστική αστυνομία θα υπηρετούν εξειδευμένοι υπάλληλοι και πραγματογνώμονες υπό την εποπτεία της εισαγγελικής αρχής. Βασικός στόχος είναι η εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων που παραμένουν ανεκτέλεστες ώστε να εκκαθαριστούν και να εισπραχθούν έσοδα στα δημόσια ταμεία.

Σε ό,τι αφορά στον ευρωπαίο εισαγγελέα, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως αντικειμενό του θα είναι τα προσωπικά δεδομένα μετά τον πρόσφατο ευρωπαϊκό κανονισμό.
Σχετικά με τον κώδικα που θα ρυθμίζει τη λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πρόκειται για νομοσχέδιο που θεσμοθετείται για πρώτη φορά.

Τριχοτόμηση Πρωτοδικείου

Για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου - ένα θέμα που έχει προκαλέσει τις σφοδρές αντιδράσεις των δικηγόρων - ο κ. Κοντονής ανέφερε πως θα κατατεθεί άμεσα η σχετική ρύθμιση.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του κ. Κοντονή, σε Αθήνα και Πειραιά πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία ειδικοί χώδοι που παγκοσμίως λειτουργούν από χρόνια και ονομάζονται "σπίτι του παιδιού". Στους χώρους αυτούς θα καταθέτουν σεξουαλικώς κακοποιημένα παιδιά προκειμένου να αποφεύγεται η έκθεσή τους στις μακρόνιες δικαστικές διαδικασίες. Μάλιστα, ο κ. Κοντονής ανέφερε ως παράδειγμα τη περίπτωση παιδιού που είχε κακοποιηθεί στα τέσσαρα του χρόνια από τον πατέρα του και χρειάστηκε να καταθέτει επί 14 φορές στα δικαστήρια μέχρι που έφθασε 19 χρονών!

Τέλος, σε ό,τι αφορά στη διαδικασία της έκδοσης του Τούρκου δημοσιογράφου Τουργκούτ Καγιά για τον οποίο ο Αρειος Πάγος έχει αποφανθεί θετικά, ο κ. Κοντονής επανέλαβε πως δεν μπορεί να εξετάσει το όλο θέμα μέχρι να κριθεί η αίτηση για παροχή ασύλου που έχουν καταθέσει οι συνήγοροι του.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ