Ο Άρειος Πάγος λέει «ναι» στην έκδοση θύματος trafficking!

05 Ιουλίου 2018 - 17:21

Η τύχη της 28χρόνης Μολδαβής βρίσκεται πλέον στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης

Έζησε τον «εφιάλτη» του trafficking στα χέρια των μαστροπών της για πέντε περίπου μήνες, αλλά κατάφερε να δραπετεύσει και να μιλήσει στις ελληνικές διωκτικές αρχές για το κύκλωμα της σωματεμπορίας που είχε εκμεταλλευτεί τόσο την ίδια όσα και άλλες κοπέλες. Μετά τα όσα εξιστόρησε σε αστυνομικούς και εισαγγελείς για τους δυνάστες της, που την κρατούσαν φυλακισμένη σε ένα διαμέρισμα και την ανάγκαζαν να εκδίδεται, χαρακτηρίστηκε ως «θύμα trafficking». Ωστόσο, ο Άρειος Πάγος είπε με απόφασή του «ναι» στην έκδοση της και πλέον την τύχη της – αν δηλαδή θα εκδοθεί ή όχι στη Μολδαβία – θα καθορίσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής.

Ο λόγος για μια 28χρονη Μολδαβή, η οποία αντιμετωπίζει πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο να εκδοθεί στην χώρα της, μετά την απόφαση που έλαβε ο Άρειος Πάγος (395/2018), με την οποία συναίνεσε στην έκδοση της. Πλέον, ο μόνος που μπορεί να μπλοκάρει την έκδοση της νεαρής γυναίκας είναι ο υπουργού Δικαιοσύνης.

Όπως τόνιζαν νομικοί το «μελανό σημείο» στην απόφαση που εξέδωσε ο Άρειος Πάγος για την 28χρονη, είναι ότι το Ανώτατο Δικαστήριο παρέβλεψε πως εφόσον η νεαρή έχει χαρακτηριστεί ως «θύμα trafficking» δεν επιτρέπεται –υπό την ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία των θυμάτων αυτών-να ασκηθεί ποινική δίωξη εάν τυχόν έχει εμπλακεί σε υπόθεση την οποία έχει καταγγείλει και έχουν καταδικαστεί οι καταγγελθέντες.

Το ιστορικό της. Γεννηθείσα το 1990 η νεαρή γυναίκα, υπήκοος Μολδαβίας, το Σεπτέμβριο του 2013 είχε καταθέσει ενόρκως στην υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων πως το 2012 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, εκμεταλλευόμενα την ευάλωτη θέση και δεινή της οικονομική κατάσταση, με τη χρήση απατηλών μέσων απέσπασαν τη συναίνεσή της, προκειμένου να εισέλθει παράνομα στη χώρα μας και να εργαστεί για λογαριασμό τους ως εκδιδόμενη.

Πράγματι σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, η κοπέλα τον Απρίλιο του 2013 καθ’ υπόδειξη των μελών της οργάνωσης εισήλθε παράνομα στην Ελλάδα. Στην συνέχεια τα μέλη της οργάνωσης την ...εγκατέστησαν σε σπίτι που ενοικίαζαν και της ανακοίνωσαν πως από την εργασία της θα τους καταβάλλει τμηματικά το ποσό των 4.000 ευρώ που οι ίδιοι είχαν ξοδέψει για την παράνομη είσοδο στη χώρα μας. Παράλληλα, της παρέδωσαν πλαστό δελτίο ταυτότητας των Αρχών της Ρουμανίας και τη μετέφεραν διαδοχικά στο Αργός και στην Καβάλα, προκειμένου να εκδίδεται έναντι αμοιβής σε οίκους ανοχής που διατηρούσαν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και εν συνεχεία της αποσπούσαν το σύνολο των εσόδων.

Η κοπέλα έπειτα από πέντε μήνες ομηρείας στα χέρια των μελών του κυκλώματος, κατάφερε να δραπετεύσει και να ξεφύγει από τον έλεγχο της οργάνωσης. Τα μέλη της ωστόσο συνέχιζαν να τη απειλούν... Δεν άργησαν όμως να πέσουν στα χέρια των αρχών, έπειτα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε Αθήνα και Άργος. Οι αρχές πραγματοποίησαν τρεις συλλήψεις με τις κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης, σωματεμπορίας, εκμετάλλευσης ανηλίκου, πορνογραφίας ανηλίκου και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ